Internationale spanningen op de werkvloer

Delen:

Richard was teleurgesteld, of kwaad. Of allebei eigenlijk.
Nadat hij decennialang  over de hele wereld voor goede doelen aan internationale samenwerking had gewerkt, zat Richard nu al een tijd ziek thuis. Een arbeidsgeschil. Zijn laatste werkgever, een humanitaire NGO, was na het laatste stroeve gesprek met Richard inmiddels ook behoorlijk gefrustreerd, of machteloos. Of allebei eigenlijk.

Richard en de NGO, twee nette partijen die vanuit hetzelfde wereldbeeld jarenlang prettig hadden samengewerkt, hadden best goede gesprekken gevoerd. Ook over een mogelijk einde van de arbeidsrelatie. De directeur van de NGO was tot veel bereid: de passende transitievergoeding betalen (ondanks angst voor beeldvorming bij donoren: ‘graaiers’!), excuses op geschept papier, outplacement. Maar ze kwamen er samen niet uit. De ironie, dat ze dagelijks pleiten voor wereldvrede, maar dat dit eigen arbeidsgeschil niet oplosbaar leek, ontging Richard en zijn directeur niet. Toch lag er een langdurig werknemer-werkgeverconflict op de loer.

In een nieuwe setting, met een onafhankelijke mediator, werden de gesprekken weer opgepakt. De vrees voor een herhaling van zetten van eerdere gesprekken bleek niet gegrond. Want het eigenlijke pijnpunt kwam nu pas naar boven. Niet het pad naar herstel, of de beschadigde relatie of het geboden bedrag was de reden. Richards zorg was dat hij simpelweg niet kon overzien wat een einde van het dienstverband zou betekenen voor zijn bestedingsruimte na pensionering. Want niet alleen de opbouw van zijn pensioenpotje zou stoppen, ook was hij recent herinnerd aan wat hij al jaren had verdrongen: het AOW-gat. Werken in het buitenland leidt doorgaans tot een korting op je AOW-aanspraak.

Toen deze onzekerheid helder op tafel lag, suggereerde de mediator een tussenstap. Wat nou als werd geprobeerd met behulp van externe expertise voor Richard een duidelijke berekening te maken van zijn toekomstige bestedingsruimte. De mediator had goede ervaring met een onafhankelijk financieel planner, die aan partijen is voorgesteld. De expert heeft Richard vertrouwelijk geadviseerd. Op een manier die Richard – intelligent, maar met een grondige hekel aan cijfertjes – niet alleen begrijpelijk, maar ook best aardig vond. Tot Richards verrassing was het gecalculeerde pensioengat minder groot dan gevreesd. Bovendien was de conclusie dat zijn bestedingsruimte na pensioen ook meeviel, omdat één van zijn oude werkgevers tijdens de internationale missie voor werknemers een verzekering had afgesloten tegen de AOW-korting. Dus voor die jaren was wel AOW opgebouwd. Al met al bleek de geboden transitievergoeding meer dan voldoende om het – nu transparant uitgerekende – risico voor Richard te dekken.

Geholpen door de frisse blik op het conflict van een mediator hebben Richard en de NGO uiteindelijk zelf dit vastgelopen traject weer vlot getrokken. Met onmiskenbaar een hoofdrol voor de ‘saaie’ sommetjes van een pensioenadviseur.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven