Interview: een sjerp om de toga

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Bianca is in 2016 een thuisstudie HBO-Rechten begonnen. Zij is in datzelfde jaar ook in de missenwereld terechtgekomen omdat een vriendin haar had opgegeven voor de casting van Miss Beauty of Flevoland waarvoor zij haar vriendin nog altijd dankbaar is. In 2018 is zij gekroond tot Miss Media of Flevoland. Als miss reist ze regelmatig. Zo heeft Bianca onlangs nog Nederland gerepresenteerd in Zuid-Korea. Haar talenknobbel komt dus goed van pas! Ze spreekt maar liefst vijf talen: Portugees, Engels, Spaans, Duits en Nederlands. In de toekomst wil zij zoveel mogelijk talen kunnen spreken. Wat veel mensen niet van haar verwachten is dat zij een echte Marvelgeek is. Alhoewel rechten niet haar eerste studiekeuze was en zij aanvankelijk de luchtmacht in wilde, heeft zij geen moment spijt gehad van de rechtenstudie.

  1. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: waarom heb je gekozen om rechten te studeren?

Ik ben geboren in een achterstandswijk in Portugal en heb al sinds kleins af aan veel dingen gezien die niet horen te gebeuren. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik als klein meisje altijd gedroomd heb om verandering in de wereld te brengen waardoor ik een groot rechtsvaardigheidsgevoel heb ontwikkeld. Wat veel mensen niet weten is dat rechten niet mijn eerste keuze was. Ik wilde heel graag de luchtmacht in (ook niet echt een missenberoep voor veel mensen). Helaas zou ik hiervoor afgekeurd worden vanwege mijn zicht. Destijds heb ik ervoor gekozen om het daarbij te laten. Dat was eigenlijk het moment dat het recht in ‘the picture’ kwam. Ik heb eerst een mbo-opleiding afgerond. Op dit moment ben ik net begonnen aan mijn derde jaar op het hbo. Daarnaast ben ik werkzaam als juridisch secretaresse bij een advocatenkantoor in Amsterdam. Ik moet eerlijk zeggen dat ik tot op de dag van vandaag nog heel erg geniet van mijn studie en baan. Ik heb geen moment spijt gehad dat ik rechten ben gaan studeren.

  1. Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van een thuisstudie ten opzichte van een studie aan de hogeschool?

De reden dat ik voor een thuisstudie heb gekozen is omdat ik op mezelf ben gaan wonen en naast mijn studie moest gaan werken. Aan het begin was het heel erg wennen omdat ik hiervoor altijd voltijdstudent ben geweest. Een voordeel van een thuisstudie is dat ik nu de kans krijg om te studeren op mijn eigen tempo. Dit vind ik persoonlijk heel erg fijn. Ik krijg de kans om werkervaring op te doen. Ik vind dit zeer belangrijk! Een nadeel vind ik wel dat je toch niet face-to-face met je docent in contact staat. Dat is vooral een nadeel wanneer je in de knoop raakt met een opdracht of module.

  1. Zijn er eigenschappen of kwaliteiten die je hebt ontwikkeld als miss waar je ook wat aan hebt gedurende je studie (of juist andersom)? Zo ja, welke? 

Een rechtenstudie is een pittige studie. Zo moet je gemotiveerd en zeer gedreven zijn. In de missverkiezingenwereld is dit precies hetzelfde.

  1. Als miss zijnde ben je ook weleens op reis. Hoe combineer je dat met de deadlines?

Ik moet eerlijk bekennen dat het heel zwaar is. Maar hé, zolang je het met plezier doet lukt alles! Ik heb heel veel geluk dat zowel school als mijn werkgever mij steunen in de missverkiezingenwereld. Vaak kan ik wel afspraken maken met school wat betreft mijn deadlines en wanneer dit niet mogelijk is neem ik mijn -oh zo geliefde- laptop en boeken mee. Als alle meiden dan gaan slapen, ga ik nog even door. Tot nu is het altijd gelukt. Mijn resultaten op school zijn nooit achteruit gegaan door de missverkiezingen. Ik ben ook zeker van plan om dit zo lang mogelijk te combineren.

  1. Hoe zijn de reacties van de mensen om je heen als je hebt verteld dat je rechten studeert én miss bent?

De reacties die ik krijg van mijn omgeving verschillen enorm. Gelukkig krijg ik zowel in mijn omgeving als op sociale media heel erg veel positieve reacties! Er wordt vaak gevraagd naar mijn ervaring en naar wat ik nou als miss precies doe. Ik ben dan ook meer dan blij om het uit te leggen. Mensen hebben vaak geen idee hoeveel werk en doorzettingsvermogen in zo’n traject zit. Denk maar aan catwalk trainingen, sociale media- en presentatie workshops, vrijwilligerswerk, goede doelen steunen, etc. Ook is het zeer belangrijk dat een miss op de hoogte is van wat er in de wereld gebeurt. Een miss moet vrijwel over alle onderwerpen (denk maar aan milieu, politiek, etc.) kunnen meepraten. Dit betekent: leren, leren en nog eens leren! Daarnaast is zo’n traject een onwijs groot leerproces van zelfontwikkeling. Helaas zijn er nog steeds mensen die missverkiezingen oppervlakkig vinden, maar het is juist allesbehalve oppervlakkig! Ik geloof erin dat wanneer mensen weten wat wij doen, het vooroordeel dat mensen hebben over missverkiezingen kan veranderen. Daar wil ik graag bij helpen. Het gaat namelijk niet alleen om de beauty, maar zeker ook om de brains!

  1. Gewetensvraag: nooit meer meedoen aan een missverkiezing of stoppen met de rechtenstudie?

Wat een lastige vraag! Ik kan niet kiezen. Het zijn beide belangrijke aspecten in mijn leven die twee kanten van mij laten zien. Rechten is essentieel in mijn leven. Het geeft mij de tools en kennis die ik nodig heb om wat te betekenen voor onze maatschappij, om verandering te mogen brengen, hoe klein het ook mag zijn. Als miss doe ik eigenlijk exact hetzelfde. Het geeft mij voldoening in mijn leven om wat voor een ander te betekenen.

  1. Wat is je (juridische) toekomstdroom?

Ik wil graag mijn HBO-Rechten studie afronden en een master in strafrecht, vreemdelingenrecht en personen- en familierecht volgen. Later zou ik heel graag mijn eigen advocatenpraktijk beginnen en o.a. gratis juridische bijstand en advies aanbieden aan burgers die de advocatenkosten en alles wat daarbij komt kijken niet kunnen betalen. Wat betreft mijn missentoekomst heb ik al een aantal doelen gepland staan voor 2019. In 2019 zal ik afreizen naar Afrika om daar twee maanden vrijwilligerswerk te gaan doen. En dit is slechts een begin! Verder wil ik graag mijn netwerk uitbreiden en mij verdiepen in aspecten waar ik verandering in kan brengen. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en zoveel mogelijk leren van alle ervaringen in mijn leven.

  1. Als afsluiter: heb je nog een tip voor de jurist die twijfelt om mee te doen aan een missverkiezing

Ik kan alleen spreken uit eigen ervaring, maar het is zeker waard om de gok te wagen! Ik ben zelf in 2016 opgegeven door een vriendin en dacht dat dit echt niks voor mij was. Ik had zelfs nog nooit op hakken gelopen! Ik ben mijn vriendin achteraf echt heel erg dankbaar dat zij mij heeft overgehaald om naar de casting te gaan. Ik heb zoveel geleerd. Ik heb geleerd het uiterste uit mezelf te halen. Ik heb geleerd dat het niet gaat om de jurken, de kroon en de sjerp: het gaat om de persoon die jij bent vanbinnen: je normen en waarden volgen, het goede doen voor anderen en behulpzaam zijn. In een wereld vol tegenslagen: ‘Be the reason someone believes in the goodness of people’.

 

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top