Jan Louis Burggraaf weg uit de advocatuur

Delen:

Foto Chantal Ariëns

De toonaangevende fusie- en overnameadvocaat Jan Louis Burggraaf (Allen & Overy) is na dertig jaar advocatuur gestopt als advocaat. Gezondheidsproblemen vormden de directe aanleiding om op te stappen, vertelt Burggraaf aan NRC Handelsblad. Maar het plan om weg te gaan had hij al langer. “Na dertig jaar in de advocatuur wil ik nog één keer iets anders doen. Ik heb alles gezien, schitterende dingen meegemaakt, mooier dan dit wordt het niet.”

Dealmaker

Burggraaf (55) werd zeven keer door vakgenoten verkozen tot Best M&A Lawyer. Op mr-online wordt hij talloze malen genoemd als dealmaker. Sinds 1 maart is hij weg bij Allen & Overy. Hij werkte daar 25 jaar, was er zo’n twintig jaar partner, en stond vaak in de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Burggraaf begeleidde talloze grote deals in het bedrijfsleven, waaronder de verkoop van ABN Amro aan het bankentrio Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander in 2007.

Wat zijn volgende stap wordt, weet Burggraaf nog niet. Hij wil eerst herstellen.

Forum voor Democratie

Een politieke carrière ambieert Burggraaf niet. Hij was jarenlang actief lid van het CDA, maar trok eind 2017 onverwachts de aandacht als spreker op een congres van Forum voor Democratie. Volgens Burggraaf heeft zijn vertrek bij Allen & Overy niets te maken met zijn betrokkenheid bij de partij van Thierry Baudet.

Burggraaf begeleidde talloze grote deals in het bedrijfsleven, waaronder de verkoop van ABN Amro aan het bankentrio Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander in 2007. Daar was een bedrag van 71 miljard euro mee gemoeid.

Gelovig christen

In een interview met Mr. Magazine in oktober 2012 liet Burggraaf zich kennen als een gelovig christen. Hij zit, meldt de verslaggever, op zondag twee keer in de kerk, mits er geen bank omvalt of een closing nadert. “Want de klant blijft koning. Ook op zondag.”

In het artikel komt ook aan de orde dat Jezus de kramen van de geldwisselaars op het tempelplein in Jeruzalem omvergooide. Of de verering van God en zucht naar rijkdom niet haaks op elkaar staan, wil de verslaggever weten. Nee hoor, vindt Burggraaf. “In vrijwel alle culturen openbaart zich de behoefte tot een existentiële metafysische relatie,” antwoordt hij. “Tegelijk heeft de mens altijd en overal handel gedreven. Mensen willen vooruit komen.”

Rol als burger

Zakelijke belangen met christelijke idealen verenigen kan best, zegt Burggraaf in het interview. Hij vindt dat advocaten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen. “Ik wil mijn rol als burger waarmaken.” Jarenlang, stelde Burggraaf, was een onderneming voor aandeelhouders alleen een middel om geld te verdienen. “Nu zijn aandeelhouders steeds vaker investeerders die door middel van een onderneming rendement krijgen.”

Hedonisme

Tegelijkertijd tempert hij de hoge verwachtingen van advocaten die ethisch willen handelen. Op de vraag of het recht de hebzucht moet beteugelen antwoordt hij: “Dat zou mooi zijn, maar daarmee zou je het recht loskoppelen van het democratisch stelsel. Het recht is een reflectie van wat wij vinden, en de mens is wie hij is. Mensen maken het recht, en ik geloof dat de secularisatie haar sporen trekt in deze maatschappij. De focus op geld wordt daardoor versterkt. Hedonisme en secularisatie gaan hand in hand. Als ik geen vergezicht heb op de eeuwigheid, dan moet het hier en nu.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven