Janne van Doorn over nieuwe vakken gericht op cold cases

Delen:

Mr. van de week is criminologe Janne van Doorn, verbonden aan het Instituut Strafrecht en Criminologie van de Universiteit Leiden. Als universitair docent coördineert zij dit jaar voor het eerst de nieuwe vakken Inleiding Cold Cases en Verdieping Cold Cases. Deze vakken zijn een samenwerking tussen de Universiteit Leiden en de politie.

Wanneer is sprake van een cold case?
Een cold case is een onopgelost levensdelict (moord of doodslag) of een zeer ernstig delict waarop een minimale gevangenisstraf van twaalf jaar staat.

Wat maakt een cold case zo lastig op te lossen?
Het feit dat veel cold cases na lange tijd nog niet opgelost zijn, geeft eigenlijk al aan dat er een gebrek is aan informatie. Men is dus in grote mate afhankelijk van nieuwe informatie. Nieuwe informatie kan zich bijvoorbeeld aandienen doordat nieuwe getuigen zich op een (veel) later moment melden, of door ontwikkelingen op forensisch gebied.

Hoe ziet de samenwerking met de politie eruit?
De politie is nauw betrokken bij beide vakken. Binnen het vak Inleiding Cold Cases door het geven van een aantal hoorcolleges en binnen het vak Verdieping Cold Cases door een kleine groep studenten onder supervisie met een cold case aan de slag te laten gaan. In dit laatste geval gaan studenten het dossier en overige gegevens van de zaak analyseren, waarover ze een rapport met een kritische reflectie en (onderzoeks)aanbeveling schrijven voor de politie.

Gaan studenten écht meehelpen om bestaande cold cases op te lossen? Waarom zouden studenten dat beter kunnen dan gespecialiseerde politieagenten?
Ik kaats ‘m even terug: waarom zouden studenten niet met een nieuwe, verhelderende blik op een zaak kunnen komen? Wellicht komen zij in hun analyse tot het advies om iets nieuws, of een aanwijzing op een andere manier, na te trekken. Dat is tevens de reden dat we graag studenten van verschillende disciplines aan de vakken willen laten deelnemen: iemand met een achtergrond in de biochemie kijkt waarschijnlijk anders naar een zaak dan iemand met een achtergrond in de psychologie of criminologie. Hoe mooi zou het zijn als de politie met deze samenwerking een stapje verder komt in een onopgeloste zaak?

Hoeveel onopgeloste zaken zijn er in Nederland eigenlijk, die onder de definitie van cold cases vallen?
Ik heb geen exacte cijfers, daarvoor zou u de politie moeten raadplegen. Ik meen zo’n 1500.

Heeft dit nieuwe vak iets te maken met alle aandacht voor de zaak-Nicky Verstappen?
Dit vak is tot stand gekomen uit een wens van studenten criminologie. Onder deze studenten bleek de behoefte aan meer praktijk binnen de opleiding. Daarnaast lag er ook bij de politie een wens om meer gebruik te maken van de kennis die binnen de Universiteit Leiden aanwezig is. Hieruit zijn de huidige keuzevakken voortgekomen.

Als u het voor het zeggen had dan…
Dat ligt er aan waarover, maar in het algemeen zou het mooi zijn als iedereen iets minder naar zichzelf kijkt en iets meer tolerantie/waardering voor een ander/de omgeving zou hebben.

Wat is het hoogtepunt in uw carrière?
Niet direct één gebeurtenis. Ik prijs mezelf rijk met een heel diverse achtergrond: ik ben werkzaam geweest op de afdelingen sociale psychologie (Tilburg University), victimologie (INTERVICT), ontwikkelingspsychologie (Radboud Universiteit), bij de Raad voor de rechtspraak, en ben nu werkzaam op de afdeling criminologie aan de Universiteit Leiden. Dat is heel leerzaam geweest en maakt ook dat ik met veel verschillende mensen heb mogen samenwerken. De twee keuzevakken die ik hier noem zijn daar ook een mooi voorbeeld van.

Wat of wie is voor u een bron van inspiratie?
Zie bovenstaand; door de jaren heen ben ik veel inspirerende mensen tegengekomen. Maar laat ik ook mijn ouders niet vergeten, aan hen dank ik mijn ondernemersmentaliteit.

Wat is niet over u bekend, dat wel interessant is?
Meer een grappig weetje: ik ben een bakkersdochter met een glutenintolerantie.

Welk boek las u het laatst?
Wees onzichtbaar van Murat Isik.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
George R.R. Martin, die heeft nog een aantal verhaallijnen nader uit te leggen over Game of Thrones 🙂 Maar liever gewoon onder het genot van een kopje koffie hoor.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven