Jonge advocaten willen niet per se partner worden

De huidige generatie jonge advocaten ziet het niet meer als het hoogst haalbare om zich ten koste van alles omhoog te werken. Velen verkiezen balans boven prestige.

Delen:

Depositphotos_182641230_S-a9e28c47
foto: Depositphotos

Traditioneel was het te bewandelen carrièrepad voor een beginnend advocaat met enige ambitie vrij overzichtelijk: de advocatenopleiding afronden, een aantal jaren buffelen en je op termijn opwerken tot partner. Maar de huidige generatie lijkt niet per definitie het partnerschap te ambiëren.

Autonomie en flexibiliteit

Dat schrijft het Financieele Dagblad. Jonge hoogopgeleiden – in de advocatuur, maar bijvoorbeeld ook binnen de accountancy – verkiezen autonomie en flexibiliteit boven het bereiken van de top. Advocatenkantoor Van Doorne, met zowel een kantoor op de Zuidas als in Londen, verrichtte intern onderzoek naar de behoeften van starters.

“Vooral bij die jonge generatie zie je dat het werk in hun leven moet passen”, zegt arbeidsrechtadvocate Els de Wind in het FD. Werken in het weekend? Alleen als dit van tevoren wordt afgestemd. En naar zaken als sabbaticals en deeltijdwerken is steeds meer vraag.

Pas op de plaats

Bij Van Doorne is het tegenwoordig voor advocaten mogelijk een ‘stand-stillperiode’ in te lassen. Als je op een bepaald moment geen tijd of ruimte hebt om door te groeien, kun je een pas op de plaats maken. “Je werkt gewoon, maar klimt niet op”, legt De Wind uit. En daar wordt zeker niet meer op neergekeken. “Vroeger werd je dan gezien als niet ambitieus, maar dat is nu anders.” De vraag is zelfs of het partnermodel wel toekomstbestendig is, of aan modernisering toe is.

Meer dan werk

Het is een beeld dat ook naar voren kwam toen Mr. in juni een rondgang maakte langs een aantal juridische werkgevers: voor de nieuwe generatie juristen is het niet altijd meer vanzelfsprekend om zo snel mogelijk af te koersen op een positie als partner. Balans, maatwerk en engagement staan voorop. “Ik heb het gevoel dat juristen van nu over het algemeen meer waarde hechten aan werk-privébalans dan een aantal jaar geleden”, analyseerde een HR-manager. “Er is meer dan alleen werk.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven