Juridisch onderzoek 2.0

Delen:

De markt voor expertoplossingen die gebruik maken van data en artificial intelligence groeit explosief. De aanbieders hebben met grote uitdagingen te maken, waaronder een enorme concurrentie. In deze blog neemt Harm Bavinck een succesvolle speler in deze markt onder de loep: LexIQ.

Bedrijf: LexIQ
Locatie: Rotterdam
Opgericht: 2017
Omzet: Geheim, sinds oprichting ‘triple digit’ groei
Werknemers: 5-10 FTE
Business: Data analyse en visualisatie
Google ad: Artificial intelligence solutions for legal experts
Website: https://www.lexiq.nl/
Concurrenten: Onder andere Watson (IBM), Legal Intelligence (Wolters Kluwer)

Achtergrond

De oprichters zijn vreemde eenden in de bijt. Reinoud Baker (specialist in IT infrastructuren) en Michael van der Cammen (ontwikkelaar van algoritmes) studeerden een paar jaar geleden nog aan de TU in Delft. Gezamenlijk deden zij een onderzoek voor het Erasmus MC naar de mogelijkheden om met ‘text mining’ software bepaalde informatie uit patiëntendossiers te analyseren. De goede resultaten bracht hen samen met Raphael Spaans (econoom) op het idee om met deze technologie mee te doen aan de Legal Innovation Challenge van De Brauw. Het doel van de heren was deze challenge te winnen met een oplossing voor het analyseren van de Nederlandse rechtspraak. Uiteindelijk verloren zij nipt de finale van Appjection.

Startup

Het succes smaakte naar meer. Na het afronden van de studie besloten Reinoud en Michael het project een vervolg te geven en een echt bedrijf op te richten. Via een introductie van een adviseur kwamen zij in contact met Martin van Hemert die uitgebreide ervaring heeft in de juridische industrie. Samen met hem zijn zij sinds 2017 fulltime bezig met het ontwikkelen van oplossingen voor juridische vraagstukken.

Aanpak

De eerste dienst van LexIQ biedt gebruikers de mogelijkheid een uitgebreide analyse te maken van een bepaalde onderwerp in de database van Rechtspraak.nl. Een veel gevraagde analyse geeft de gebruiker inzicht in statistieken over bijvoorbeeld procesduur, gronden, toe- afwijzigen van een bepaalde rechter of advocaat. Al snel bleek dat de juridische markt met name interesse had in het platform dat deze analyses genereert. Inmiddels heeft LexIQ daarom een zogeheten ‘pivot’ gemaakt in haar business model. Sinds een jaar wordt het platform onder de naam Lexalyse (link lexalyse.nl) ook aan juridische dienstverleners in licentie gegeven om eigen datasets te analyseren.

Het voordeel van het platform is dat juridische experts zelf aan de slag kunnen met data en artificial intelligence. De ingebouwde ‘machine learning’ en ‘natural language processing’ tools maken het mogelijk het platform zelf te trainen op bepaalde vraagstukken. De voordelen van deze aanpak ten opzichte van traditionele juridische research tools, zoals Legal Intelligence, zijn legio. Er is geen subjectieve redacteur meer nodig om de juridische informatie te labelen. In Lexalyse leert de software van de input van de gebruiker en labelt de data vervolgens zelf. Lijsten van synoniemen en andere tags zijn verleden tijd. Daarnaast biedt het platform extra tools voor het visualiseren van de data in grafieken en statistieken. Zo kan een juridisch expert eenvoudig trends en uitzonderingen ontdekken om daar vervolgens op te anticiperen.

Toekomst

De markt voor expertoplossingen die gebruik maken van data en artificial intelligence groeit explosief, niet alleen in de juridische industrie maar ook in alle andere branches. LexIQ heeft inmiddels verschillende klanten die het platform gebruiken, binnen en buiten het juridische domein, zoals De Brauw, het Openbaar Ministerie en een van de Big Four in de fiscale markt en een grote financiële dienstverlener in human resources.

Dit succes neemt niet weg dat LexIQ voor een aantal grote uitdagingen staat. De concurrentie enorm. Niet alleen zijn de grote tech companies zoals Google, Amazon en IBM erg actief. Duizenden ondernemers duiken op deze nieuwe markt. Focus is wat mij betreft noodzakelijk voor toekomstig succes. Zowel de markt als het product bieden nu zoveel kansen dat het kiezen van de juiste combinatie niet eenvoudig zal zijn.

Beoordeling

Innovatie         XX                    Slim gebruik van bestaande technologie
Disruptie         XXX                  Iedere expert (artsen, juristen, ..) krijgt concurrentie van AI
Business          XX                    Enorme markt, veel concurrentie, focus lastig

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven