N.V. Nederlandse Gasunie zoekt een

Jurist Ruimtelijke Ordening & Natuurbescherming

Deel deze vacature:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen worden fossiele brand- en grondstoffen uitgefaseerd en vervangen door duurzaam geproduceerde alternatieven (energietransitie). Gasunie bereidt zich hier op voor door nu al delen van haar omvangrijke aardgasleidingnetwerk geschikt te maken voor het transport van groen- en waterstofgas. Dit omvangrijke leidingnetwerk, inclusief ondersteunende installaties, (assets) is planologisch vastgelegd in honderden bestemmingsplannen. Daarnaast spelen bij verleggingen en aanleg van nieuwe leidingen aspecten mee als milieu, natuur, omgevingsveiligheid en archeologie. Hierdoor is ook onze organisatie volop in transitie.

Ben jij een jurist met ervaring in het ruimtelijk domein en natuurbescherming en ben je graag de spin in het web bij ruimtelijke procedures? En heb jij verder kennis en/of affiniteit van de wet- en regelgeving op het gebied van archeologie en milieu en omgevingsrecht in 2022? Bij Gasunie sta je midden in het centrum van de groene energietransitie. Heb jij hiervoor interesse om ons team te komen versterken?

Wat ga je doen?

Als jurist bij Gasunie lever jij met jouw juridische kennis en ervaring een bijdrage aan projecten ten behoeve van de energietransitie, maar ook aan het juridisch beschermen van de bestaande assets, zolang die nog worden ingezet voor het transport van aardgas. Hierbij werk je nauw samen met onze regio-organisatie, die o.a. aan RO-bewaking doet. Een greep uit jouw werkzaamheden, vallend binnen de context van jouw vakgebied (RO, natuur, milieu, archeologie):

 • Je adviseert en stemt actief af met afdelingen binnen Gasunie en projectteams.
 • Je bent een vraagbaak voor projectteams en andere afdelingen.
 • Je biedt ondersteuning bij de beoordeling van en mede opstellen van zienswijzen bij complexe ruimtelijke plannen.
 • Je stelt bezwaar- en beroepsschriften op bij natuurvergunningen en omgevingsrecht gerelateerde vergunningen.
 • Je levert een bijdrage aan de invoering en toepassing van het nieuwe omgevingsrecht binnen Gasunie.
 • Je vertegenwoordigt Gasunie in bezwaar- en (hoger) beroepszaken.
 • Je houdt de relevante ontwikkelingen van de energietransitie en op juridisch terrein bij, analyseert deze en betrekt de uitkomsten ervan bij je (proactieve) advisering.

Wat wij aan jou waarderen

Als persoon ben je een enthousiaste teamspeler. Je beschikt over analytisch denkvermogen en je stelt je onafhankelijk op. Verder ben je politiek- en organisatiesensitief en gewend op verschillende lagen in de organisatie te communiceren. Iemand die niet alleen een competente jurist is, maar ook bekend is met een complexe en politieke werkomgeving.

Waar ga je werken?

Groningen (hybride werken is mogelijk).

Wat vragen we?

Een jurist met ervaring op het gebied van ruimtelijke ordening en natuurbescherming. Daarnaast is het een pre als je kennis hebt van wet- en regelgeving op het gebied van archeologie en milieu. Met het oog op de komst van nieuw omgevingsrecht in 2022, dien je tevens hiervan een redelijk kennisniveau te hebben. Daarnaast:

 • Heb je een wo-opleiding rechten afgerond, op het gebied van omgevingsrecht met nadruk op RO en natuur. Kennis van milieurecht en archeologie is een pre.
 • Heb je meer dan 5 jaar relevante werkervaring bij een organisatie of bedrijf van vergelijkbare omvang (of in de advocatuur) en/of met vergelijkbare uitdagingen.
 • Heb je ervaring met het beoordelen van ruimtelijke plannen.
 • Heb je een brede belangstelling, gevoel voor een technische omgeving en publieke belangen.

Over Gasunie en de afdeling Corporate Legal

Gasunie is een netwerkbedrijf voor energie. In Nederland en Noord-Duitsland beheren en onderhouden we de infrastructuur voor grootschalig transport en opslag van gas. Nu is dat nog vooral aardgas. Dit zal met de energietransitie steeds verder verschuiven naar groen gas en waterstof.

Daarnaast werken we mee aan de aanleg en het beheer van netwerken voor warmte en CO₂. Wij zorgen als 100% staatsdeelneming ervoor dat dit deel van de energievoorziening veilig, ongestoord en zo duurzaam mogelijk gebeurt. Zodat iedereen altijd over energie kan beschikken.
Onze afdeling Corporate Legal bestaat uit een divers team van 17 collegiale juristen met verschillende aandachtsgebieden zoals ondernemingsrecht, energierecht en omgevingsrecht. De afdeling ondersteunt alle onderdelen van Gasunie op juridisch gebied.

Wat bieden we je?

Gasunie biedt jou een interessante functie met verantwoordelijkheid in een energieke en inspirerende werkomgeving. De transitie van ons bedrijf zorgt voor uitdagende vraagstukken op jouw expertisegebied. Binnen de afdeling kun je jouw kennis en vaardigheden uitbreiden naar andere aandachtsgebieden. Daarnaast een gebalanceerd pakket met arbeidsvoorwaarden dat o.a. bestaat uit:

 • Een salaris dat past bij de kennis en kunde die jij meebrengt.
 • In eerste instantie een jaarcontract met de intentie tot verlenging voor onbepaalde tijd.
 • Een goede pensioenregeling en een vaste 13e maand.
 • Een jaarlijks bedrag om flexibel te besteden aan bijvoorbeeld meer vrije tijd.
 • Ruime mogelijkheden om cursussen/opleidingen te volgen.
 • Een budget om in te zetten voor jouw duurzame inzetbaarheid.

Wil je solliciteren naar de vacature van Jurist Ruimtelijke Ordening & Natuurbescherming?

Stuur dan uiterlijk 3 oktober 2021 je cv en motivatie in via het sollicitatieformulier op de website van Gasunie. Rond 12 oktober laten we je weten of je bent uitgenodigd voor de sollicitatiegesprekken die op 19 oktober plaats gaan vinden in Groningen.

Wil je eerst meer weten over de vacature? Bel met onze recruiter Harold Post 06-15346364. Meer informatie over werken bij Gasunie vind je op www.gasunie.nl/werken-bij-gasunie

Bij indiensttreding moeten wij een vog-verklaring ontvangen.

Werken bij Gasunie betekent werken in een professionele omgeving die volop in beweging is. Een organisatie met een belangrijke maatschappelijke rol. Samen met alle collega’s lever je een bijdrage aan de realisatie van o.a. de Energietransitie. Engineers, business developers, ICT’ers, managers, administratieve kracht en dispatchers, samen en met de nodige energie koersen we richting 2030. Dit willen we bereiken met medewerkers vanuit diverse achtergronden, opleidingen en nationaliteiten. Wij zijn een organisatie waar we geloven dat elkaars verschillen, kwaliteiten en talenten ons sterker maken. Een organisatie waar iedereen ertoe doet en zichzelf mag zijn.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. Delen van deze vacature in je netwerk wel!

Deel deze vacature:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Geplaatst op: 21 september 2021
Verloopdatum: 03/10/2021

Vacaturekenmerken

Functie type

Dienstverband

Tijdelijk met uitzicht op vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Groningen

Provincie

Groningen

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top