Provincie Utrecht zoekt een

Jurist Vergunningverlening Wet Natuurbescherming

Deel deze vacature:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Wie zijn wij
Utrecht is een provincie om trots op te zijn. Gevarieerd, bruisend en met een rijke historie. Met veel verschillende levensstijlen, culturen en persoonlijke voorkeuren. Onze regio is een topregio met een innovatieve kenniseconomie.

Het is onze opgave om de aantrekkelijkheid van onze provincie te vergroten en groei zo te faciliteren dat de kwaliteit van onze ruimte behouden blijft. Samen met inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden werken het provinciebestuur en medewerkers met enthousiasme en daadkracht aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Wij willen dat iedereen in de provincie Utrecht fantastisch woont, werkt en leeft. Daarom zorgen wij voor een goede balans tussen groen en groei.

Samen met onze partners binnen én buiten de organisatie werken we aan een duurzame leefomgeving. We verbinden de opgaven op het vlak van wonen, werken, natuur en recreatie met elkaar om tot kwalitatieve oplossingen te komen. Dit beleid voeren we zelf uit in programma’s zoals Agenda Vitaal Platteland, Nieuwe Hollandse Waterlinie, Binnenstedelijke Ontwikkeling en Hart van de Heuvelrug.

Vanuit het domein Landelijke Leefomgeving (LLO) dragen we bij aan een aantrekkelijk, vitaal landelijk gebied en een schoon en robuust bodem- en grondwatersysteem. Onze kerntaken zijn natuur (inclusief groene vergunningverlening), landbouw, water en bodem(-sanering). Samen met onze partners binnen én buiten de organisatie werken we aan een sterke verbinding tussen de natuur, de mensen en maatschappij, een duurzame landbouw en een robuust Natuurnetwerk. Zo zorgen we zorgen met onze teams samen met waterschappen en drinkwaterbedrijven voor waterveiligheid, aanpak droogtebestrijding en drinkwatervoorziening. We versterken de leefbaarheid van het landelijk gebied door uit te gaan van de kracht van een gebied, en lokale initiatieven te ondersteunen. En geven uitvoering aan programma’s zoals Klimaatadaptatie, Bodemdaling en Agenda Vitaal Platteland.

Het team Vergunningverlening Natuur en Landschap is verantwoordelijk voor een kwalitatief goede en tijdige afhandeling van aanvragen voor vergunningen en ontheffingen in het kader van de Wet natuurbescherming (Wnb), (onderdelen gebiedsbescherming, soortenbescherming, (waaronder ruimtelijke ingrepen en beheer & schadebestrijding) en houtopstanden), de Natuurschoonwet en de Interim Omgevingsverordening Provincie Utrecht. Om het beleid zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de dagelijkse praktijk wordt ook het uitvoeringsbeleid binnen het team ontwikkeld.

Wat ga je doen
Samen met andere bestuurlijk juridische adviseurs van het team Vergunningverlening Natuur en Landschap bestrijk je de vakgebieden natuur en landschap. Je toetst de besluiten die het team opstelt op juridische haalbaarheid en draagt proactief bij aan het op peil houden van de kwaliteit van deze producten. Je voert zowel intern als extern overleg met aanvragers van vergunningen/ontheffingen.

Bij de start zal de nadruk van de werkzaamheden zal liggen bij vergunningverlening in kader van gebiedsbescherming (Natura 2000-gebieden) in relatie met de ontwikkelingen op het gebied van stikstof. Ook kan ingewerkt worden op andere onderdelen van de Wnb en onze provinciale omgevingsverordening.
Je vertegenwoordigt de provincie in bezwaar, (hoger)beroep en in zaken waar belanghebbenden de rechtbank verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen. Daarnaast lever je een bijdrage aan het beantwoorden van vragen vanuit Provinciale Staten en geef je input en ondersteuning bij beleidsvorming en implementatie van nieuwe regelgeving. Je werkt daarnaast mee aan de ontwikkeling van ons uitvoeringsbeleid, adviseert politiek en organisatie over de vakgebieden en zoekt binnen de kaders van de wet naar oplossingen om initiatieven mogelijk te maken. Kortom een gevarieerde juridische functie met veel afwisseling.

Wat verwachten wij

 • Je hebt een afgeronde juridische opleiding op hbo-/wo-niveau.
 • Je hebt brede kennis van de Wet natuurbescherming.
 • Je hebt werkervaring op het gebied van het natuurbeschermings- en/of omgevingsrecht.
 • Indien je beschikt over kennis Omgevingswet is dat een pre.

Competenties

 • Je hebt gevoel voor de bestuurlijke verhoudingen en juridische houdbaarheid van adviezen.
 • Je bent een vlotte schrijver en bent vaardig in het opstellen en afstemmen van relevante juridische adviezen.
 • Je bent stressbestendig en goed in het prioriteren van werkzaamheden.
 • Je weet creativiteit, resultaatgerichtheid en pragmatisme, te combineren bij het oplossen van problemen.
 • Je bent resultaat- én samenwerkingsgericht.
 • Je bezit overtuigingskracht en kunt je verplaatsen in de belangen van anderen.

Wat bieden wij
Werken bij de provincie Utrecht betekent dat je een waardevolle bijdrage levert aan het oplossen van maatschappelijke opgaven. Deze opgaven vragen het bijeenbrengen van veel verschillende disciplines en belangen – vooral buiten, maar ook binnen de organisatie. Als medewerker vorm jij de verbindende schakel. We halen kennis op, delen onze deskundigheid en behalen met elkaar successen. Samen komen we namelijk verder.

We investeren in de ontwikkeling van onze medewerkers. Je krijgt volop de gelegenheid voor eigen initiatief en ruimte om te groeien. Wij vinden een gezonde balans tussen werk en privé belangrijk. Iedereen krijgt de kans om naar eigen vermogen te werken, flexibel op een werkplek die op jou is ingericht.

De organisatie is in ontwikkeling. We maken een professionaliseringsslag en gaan steeds meer opgavegericht werken. Als jij het leuk vindt om het voortouw te nemen en verder mee wilt bouwen aan onze organisatie, garanderen wij jou een boeiende tijd.

Naast uitdagend werk en leuke collega’s bieden we jou:

 • Een tijdelijke arbeidsovereenkomst van een jaar voor 36 tot 40 uur per week met uitzicht op verlenging tot 2023.
 • Een detachering vanuit een andere overheidsorganisatie behoort ook tot de mogelijkheden.
 • Een salaris van maximaal € 5.008,99 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband (schaalniveau 11).
 • Een Individueel Keuzebudget van 22,37% bovenop je maandelijkse salaris, waarvan je zelf kunt kiezen wanneer het wordt uitgekeerd.
 • Een ruime atv-regeling.
 • De mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen via een persoonlijk ontwikkelbudget.

Geïnteresseerd in deze vacature?
Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Sacha Heijblom, teamleider team Vergunningverlening Natuur en Landschap, telefoonnummer 06 52 76 95 06.
Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Marloes Rikmenspoel, adviseur Werving & Selectie via het telefoonnummer 06 36463919 of mail matchpoint@provincie-utrecht.nl.

Ben je geïnteresseerd? 
We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om naar vermogen te werken. In het kader van de participatiewet nodigen we daarom juist ook kandidaten met een registratie in het doelgroepenregister van harte uit om naar deze functie te solliciteren.

Solliciteer direct via het sollicitatieformulier.
Solliciteren kan van 9 april 2021 t/m 21 april 2021. Interne kandidaten verzoeken wij te reageren via intranet.

Wij vragen van iedere nieuwe medewerker een verklaring omtrent gedrag (vog). Integriteit komt terug in het sollicitatiegesprek.

Acquisitie stellen wij niet op prijs.

Deel deze vacature:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Geplaatst op: 13 april 2021
Verloopdatum: 21/04/2021

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Dienstverband

Tijdelijk met uitzicht op vast

Aanstelling

Fulltime

Locatie

Utrecht

Provincie

Utrecht

Salarisindicatie

maximaal € 5.008,99 bruto per maand

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top