Openbaar Ministerie zoekt een

Pak de regie…. word Officier van Justitie

Wil jij dat daders een passende straf krijgen, dat slachtoffers en nabestaanden het gevoel hebben dat er oog is voor hun positie en belangen, en dat de samenleving ervaart dat het OM staat voor een rechtvaardige samenleving? Ga dan nu staan voor een veilige en rechtvaardige samenleving en solliciteer als officier van justitie bij het Openbaar Ministerie (OM).

Deel deze vacature:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Bij het OM werken ruim vijfduizend medewerkers met diverse (culturele) achtergronden, opleidingen en kwaliteiten. Onze medewerkers houden zich dagelijks bezig met (straf)zaken die een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor het OM zo bijzonder.

Waar bestaat je werk uit en wat ga je bereiken?

Als officier van justitie ben je verantwoordelijk voor het strafrechtelijk handhaven van de rechtsorde, door te zorgen voor een adequate en tijdige behandeling en afdoening van strafzaken. Jij hebt de regie in handen: je geeft leiding aan het opsporingsonderzoek van de politie, vertegenwoordigt het OM in overleggen met ketenpartners en bekijkt zorgvuldig wat de meest passende interventie is. Uiteindelijk presenteer je de bevindingen van het strafrechtelijk onderzoek ‘op zitting’ en leg je een strafeis voor aan de rechtbank. Intern begeleid je collega’s bij de uitvoering van hun functie.

Werken als officier van justitie is dynamisch en onvoorspelbaar. Strafbare feiten worden op alle denkbare plaatsen en tijdstippen gepleegd.

Opleidingsprogramma

Je volgt een opleiding tot officier van justitie (OIO-opleiding). De startdatum van de OIO-opleiding is 1 oktober 2020 en duurt – afhankelijk van jouw opleiding en werkervaring- tussen de 1,5 en 4 jaar.
De opleiding is modulair samengesteld. Dit houdt in dat nauw wordt aangesloten bij jouw kennis en ervaring, maar ook bij de werkz mheden die je als officier gaat uitvoeren.

De opleiding start met een intensieve introductieperiode die wordt afgerond met een proeve van bekwaamheid. Gedurende de hele opleiding volg je diverse leeractiviteiten bij SSR. Het zwaartepunt van de opleiding ligt in de praktijk: learning on the job. Bij een succesvolle afronding van de OIO-opleiding stroom je in als officier van justitie. Meer informatie over de OIO-opleiding vind je op OM.nl en SSR.nl.

De functie-eisen zijn

 • de Nederlandse nationaliteit;
 • afgestudeerd in het (Nederlands) recht met civiel effect;
 • ruime en aantoonbare kennis van het straf(proces)recht;
 • minimaal 6 jaar ruime relevante juridische werkervaring, waarvan twee jaar buiten de rechterlijke organisatie;
 • aantoonbaar academisch werk- en denkniveau;
 • van onbesproken gedrag zijn.

Daarnaast is van belang dat je (aantoonbaar) beschikt over de volgende competenties:

 • organisatiesensitiviteit en omgevingsgerichtheid;
 • integriteit;
 • improvisatievermogen;
 • flexibiliteit;
 • oordeelsvorming/probleem analyserend vermogen;
 • besluitvaardigheid;
 • overtuigingskracht en durf;
 • stressbestendigheid;
 • leiderschap.

Arbeidsvoorwaarden

Je komt in dienst als officier in opleiding, met een tijdelijk dienstverband voor de duur van de OIO-opleiding. De arbeidsduur is in principe fulltime (36 uur per week), maar in elk geval minimaal 32 uur per week. Na afloop van de opleiding ben je in beginsel minimaal drie jaar aan het parket van plaatsing verbonden.

Inschaling vindt – tijdens de opleiding – in beginsel plaats in RM-salariscategorie 9A. Voor overstappers vanuit de rechtspraak en specialisten met een verkorte opleiding kunnen tijdens de opleiding andere aanstellingsvoorwaarden gelden.
Nadat je de opleiding positief hebt afgerond word je benoemd tot officier van justitie, en vindt inschaling plaats in RM-salariscategorie 9. Je hebt zowel tijdens als na de opleiding ook recht op 8 procent vakantiegeld, een eindejaarsuitkering van 8,3 procent en een vaste onkostenvergoeding.

Selectieprocedure

Pak jij de regie? Dan ontvangen wij graag jouw sollicitatie o.v.v. vacaturenummer OM-2707 vóór 4 mei 2020.

We zoeken 24 officieren in opleiding voor alle arrondissementsparketten, het Functioneel Parket en het Ressortsparket. In het sollicitatieformat geef jij je (regio)voorkeur aan. Vanwege de maatregelen ter bestrijding van het Coronavirus ziet de selectieprocedure er anders uit. De procedure bestaat uit een digitaal gevoerd sollicitatiegesprek, een online assessment en een (digitaal) gesprek met de Landelijke Selectiecommissie OM (LSOM).

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Monique Verhagen via mailadres w.s@om.nl.

Deel deze vacature:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Geplaatst op: 8 april 2020

Vacaturekenmerken

Branches

Provincie

Selecteer een provincie

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top