Immigratie- en Naturalisatiedienst zoekt een

Procesvertegenwoordiger Zwolle (permanente werving)

Deel deze vacature:

Procesvertegenwoordiger Zwolle (permanente werving)

Immigratie- en Naturalisatiedienst

Functieomschrijving
De Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft bij de directie Juridische Zaken meerdere vacatures voor de functie van Procesvertegenwoordiger (FGR: Senior Medewerker Behandelen en Ontwikkelen S11). Het betreft hier een arbeidsovereenkomst voor minimaal 32 uur voor bepaalde tijd voor de duur van 12 maanden met zicht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Migratie gaat om mensen. Mensen vragen asiel, willen hier studeren, bieden hier hun kennis aan, willen hier werken, of willen bijvoorbeeld Nederlander worden. De directie Juridische Zaken is binnen de IND verantwoordelijk voor het bewaken en bevorderen van de juridische kwaliteit in al het handelen van de IND. JZ levert daarmee juridische expertise aan de uitvoering van het toelatingsbeleid, in de activiteiten binnen de eigen bedrijfsprocessen en is binnen de IND verantwoordelijk voor de afhandeling van alle (hoger)beroepszaken.

Wat ga je doen?
“Als procesvertegenwoordiger verdedig je schriftelijk en mondeling het standpunt van de IND. Naast het voorbereiden en analyseren van zaken en het schrijven van verweerschriften, sta je gemiddeld één keer per week in de Rechtbank waar je uiteenlopende zaken bepleit. Denk hierbij aan asielzaken, waarbij je inzoomt op mensen die bijvoorbeeld vanwege hun geaardheid of geloof hun eigen land zijn ontvlucht en die in Nederland om bescherming vragen. Je komt op deze manier veel te weten over de (ontbrekende) mensenrechten in andere landen. Als je van jezelf nieuwsgierig bent naar de wereld, dan zit je bij JZ op de juiste plek. En als je nog niet zo’n ‘wereldwijde’ blik hebt, dan krijg je die vanzelf door het werk bij JZ. Vanwege het politiek gevoelige karakter werk je tevens in een zeer dynamische omgeving; de situatie kan van dag tot dag veranderen. Denk hierbij aan veranderend beleid of een verslechterde veiligheidssituatie in een land.” – procesvertegenwoordiger Zwolle

Als een vreemdeling een beslissing over zijn verblijfsaanvraag aanvecht, vertegenwoordig jij als procesvertegenwoordiger het standpunt van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en de minister van Buitenlandse Zaken bij de Vreemdelingenkamer van de rechtbanken en in hoger beroep bij de Raad van State.

Als volledig ingewerkte Procesvertegenwoordiger krijg je twee werkdagen de tijd om jouw zaken voor te bereiden. De overige dagen krijg je zaken toegewezen die je analyseert en waarvoor jij – als de zaak daar aanleiding toe geeft – een verweerschrift schrijft. Bij het analyseren van de zaken moet je denken aan het in kaart brengen van het relevante toetsingskader, het signaleren van de knelpunten, het maken van een casusomschrijving en het bespreken en pareren van de beroepsgronden. Verder bekijk je – los van de juridische houdbaarheid van de zaak – of het in het licht van de menselijke maat wenselijk is om de zaak door te zetten.

Het werk van een Procesvertegenwoordiger onderscheidt zich door de oneindige diversiteit aan zaken. Zo krijg je te maken met uiteenlopende asielzaken, die kunnen variëren van iemand die stelt tot het christendom te zijn bekeerd, iemand die gevlucht is vanwege zijn seksuele geaardheid of uit vrees voor vrouwenbesnijdenis. Andere onderwerpen waarmee je te maken krijgt zijn met het EU-recht, gezinshereniging, arbeid als zelfstandige, naturalisatie, medische zaken, openbare orde en bewaring.

De leercurve die dit werk biedt is erg groot. Dit komt doordat je in een korte tijd veel zaken bepleit en daarmee ervaring opdoet in het overtuigen van een rechter, de omgang met de vreemdeling en advocaat op zitting. Daarbij wordt er ook een beroep gedaan op jouw empathisch vermogen en de menselijke maat.

Hoewel je jouw werk grotendeels zelfstandig doet, ben je uiteraard onderdeel van een team. In Zwolle heerst een informele werksfeer, waardoor je altijd bij jouw collega’s aan kunt kloppen met vragen. Doordat het soms om complexe en gevoelige onderwerpen gaat, is het fijn om een team te hebben van mensen die met jou mee kunnen denken.

Heb je nog geen ervaring met het Vreemdelingenrecht? Geen probleem. Als procesvertegenwoordiger bij de IND start je namelijk met een opleidingstraject waarin je begeleid wordt, maar ook zelf de regie pakt. In deze periode verdiep je je in het vreemdelingenrecht om je deze kennis snel eigen te maken. Na dit opleidingstraject zal je zelfstandig je werk voortzetten. Afhankelijk van zowel je wens als je talenten kan hierna nog verder de diepte of juist de breedte worden ingegaan. Denk hierbij aan het opleiden van nieuwe collega’s of het schrijven van hoger beroepschriften.

Functie-eisen

Herken jij jezelf hierin?
Voor het schrijven van verweerschriften en het pleiten in de rechtbank worden uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden gevraagd. Daarbij beschik je over het vermogen om een overtuigend betoog te voeren in schrift of mondeling, óók als je persoonlijk een heel andere mening bent toegedaan.

Een goede en tijdige voorbereiding is noodzakelijk. Daarom ben je sterk in het snel verwerken en analyseren van informatie en weet je hoofd- en bijzaken goed te scheiden. Je komt te werken in een veranderlijke omgeving; voor jouw eigen werk, het team en eventuele events wordt flexibiliteit, stressbestendigheid en extra inzet verwacht. Tot slot wil je jezelf blijven ontwikkelen, zowel vakinhoudelijk als persoonlijk.

  • Verder bezit jij een afgeronde WO Juridische opleiding;
  • Heb je kennis van bestuursrecht en als je daarnaast ook nog kennis en ervaring hebt van het vreemdelingenrecht is dat mooi meegenomen;
  • Je hebt ervaring met de behandeling van gevoelige dossiers en met werken in een in een digitale werkomgeving (bv MS Office, Webex, Citrix).

Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau schaal 11
Maandsalaris Min €3.608 – Max. €5.503 (bruto)
Dienstverband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Contractduur 12 maanden
Minimaal aantal uren per week 32
Maximaal aantal uren per week 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden
Als je in dienst bent van het Rijk en solliciteert met een aanwijzing als verplichte van-werk-naar-werkkandidaat of herplaatsingskandidaat, verzoeken wij je een kopie van de aanwijzingsbrief mee te sturen met de sollicitatie.

Wanneer je via een uitzend- detacheringsbureau werkzaam bent bij de Rijksoverheid dit graag vermelden in je brief.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten.

Om een nog beter (of aanvullend) beeld van ervaring, kennis en competenties te verkrijgen in de wervingsprocedure kan het zijn dat we openbare informatie van je op LinkedIn raadplegen. Desgewenst kun je het profiel afschermen voor personen die geen connectie van je zijn op LinkedIn.

Diversiteit en inclusie zijn belangrijke thema’s bij het Rijk en de IND. De overheid wil dat iedereen zich thuis voelt bij het Rijk en dat medewerkers bewuster nadenken over een inclusieve werkomgeving.

We vragen tijdens de sollicitatieprocedure om twee referenties. Contact opnemen met één van de opgegeven referenties kan onderdeel zijn van de sollicitatieprocedure.

Je hebt ook bij jouw indiensttreding een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig, tenzij je al een arbeidsovereenkomst hebt bij de Rijksoverheid.

Een assessment kan deel uitmaken van de selectieprocedure.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteren?
Immigratie- en Naturalisatiedienst nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 15 november 2023
Verloopdatum: 12/02/2023

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Tijdelijk met uitzicht op vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Zwolle

Provincie

Overijssel

Salarisindicatie

3608 - 5503
Scroll naar boven