Rijksoverheid zoekt een

Traineeship Openbaar Ministerie

Deel deze vacature:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Functieomschrijving
Je inzetten voor een rechtvaardige en veilige samenleving. Jouw juridische kennis verdiepen en in de praktijk brengen. Maar ook ervaring opdoen in het beoordelen en verwerken van strafzaken. Kortom: wil jij kennismaken met alle facetten van werken bij het Openbaar Ministerie (OM)? Solliciteer dan nu naar één van de felbegeerde plekken van het tweejarige OM-traineeship, dat start in september 2021.

Tijdens het traineeship combineer je een op maat gemaakt opleidingsprogramma met het beoordelen van strafzaken bij verschillende onderdelen van het OM. De eerste zeven maanden volg je samen met je medetrainees leeractiviteiten binnen de landelijke opleidingsomgeving van het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie in Utrecht. Hier maak je kennis met elkaar, de organisatie en het werk. Daarna werk en leer je zeven maanden op een arrondissementsparket in het land, waar je op de afdeling Interventies zaken rond veel voorkomende criminaliteit beoordeelt en verder gaat met je opleidingsprogramma. Vervolgens start je in de onderzoeksomgeving of bij één van onze landelijke onderdelen: het Ressortsparket of het Functioneel Parket. Daar volg je een interne opleiding van een week, waarna je zeven tot tien maanden werken en leren combineert. Na een positieve eindbeoordeling ontvang je het parketvaardigheidsbewijs. Daarmee kun je de laatste drie maanden van het traineeship instromen op een juridische functie bij het OM.

Het OM-traineeship is hét startpunt voor juridisch toptalent! De combinatie van leren en werken, bezig zijn met de inhoud en jouw persoonlijke vaardigheden, is erg waardevol. Door het uitgebreide opleidingstraject krijg je duidelijk zicht op jouw capaciteiten en talenten en daarnaast doe je veel nieuwe (werk)ervaring op, die je deelt binnen de groep trainees. Samen leren jullie van elkaar.

Functie-eisen

 • Je hebt een wo-opleiding Nederlands recht afgerond (uiterste afstudeerdatum 1 september 2021) met verklaring ‘civiel recht’.
 • Je hebt na je afstuderen maximaal twee jaar relevante juridische werkervaring.
 • Je hebt bij voorkeur ruime kennis van het straf- en strafprocesrecht.
 • Je bent aantoonbaar maatschappelijk betrokken.

Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau: schaal 8
Maandsalaris: Min €2.623 – Max. €3.546 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Contractduur: 2 jaar
Maximaal aantal uren per week: 36

 Overige arbeidsvoorwaarden

 • Je krijgt een contract voor twee jaar bij het Openbaar Ministerie.
 • Je start in schaal 8. Je salaris bedraagt € 2.623,- tot € 2.756,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek conform de cao Rijk. Het tweede jaar word je ingeschaald in schaal 9 (€ 2.824,- per maand op basis van een 36-urige werkweek conform de cao Rijk).
 • Professionals binnen het Openbaar Ministerie investeren in jouw opleiding en zorgen ervoor dat je intensief wordt begeleid en er is een goede werksfeer in een hecht team van startende enthousiaste professionals.
 • Je hebt een aantal individuele keuzemogelijkheden in het arbeidsvoorwaardenpakket, zoals de aanschaf van een fiets of een bedrijfsfitnessabonnement.
 • Je krijgt een vergoeding voor woon-werkverkeer.

Bijzonderheden
Via het online sollicitatieformulier kun je je voorkeur aangeven voor de regio’s waar je na het opleidingstraject bij het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie in Utrecht geplaatst wil worden. De opties zijn: Functioneel Parket (2x), Landelijk Parket Rotterdam, Ressortsparket Den Bosch, Parket Amsterdam, Parket Noord-Nederland, Parket Oost-Nederland, Parket Oost-Brabant, Parket Den Haag en Parket Rotterdam. Plaatsing in jouw voorkeursregio kunnen wij niet garanderen. Je kunt ook je interesse voor één van de landelijke parketten (Ressortsparket of Functioneel Parket) aangeven. Voor het werken bij het Functioneel Parket is affiniteit met fraude- of milieuzaken een pre. De exacte locatie bij het Functioneel Parket wordt in afstemming met de kandidaat bepaald.

Vanwege de RIVM-maatregelen ter bestrijding van het coronavirus ziet de selectieprocedure er op dit moment anders uit en vinden de onderdelen grotendeels digitaal plaats. De procedure bestaat uit de volgende stappen:

 • Een digitaal e-assessment in de periode van 12 tot en met 17 mei 2021.
 • Een digitale selectiedag op 2 of 4 juni 2021.
 • Een aanvullend digitaal LTP-assessment in de periode van 16 tot en met 25 juni 2021.
 • Een arbeidsvoorwaardengesprek op 21 juli.

Houd deze data alvast vrij in je agenda!

Ben je enthousiast geworden? Reageer dan snel! Upload je sollicitatiebrief en cv onder vermelding van vacaturenummer OM-4563 voor 10 mei 2021 via de knop ‘Solliciteer’ hieronder.

Wil je meer inhoudelijke informatie of vragen over de sollicitatieprocedure? Stel je vragen via Bianca de Bruin (w.s@om.nl).

Ervaringen met het OM-traineeship?
Lees hier de verhalen van (oud-)trainees
Bekijk de hoogtepunten uit de week van de (oud-)trainees Frédérique Malfason, Ayse
Erdinc,Vincent van Wonderen, Ceylan Isitman, Sander Kleinhuis, Bo Geurten, Sven
Bruls en Niels Hoogeveen op Instagram

Bekijk hier het filmpje over het OM-traineeship

Digitaal solliciteren
Ministerie van Justitie en Veiligheid, Openbaar Ministerie nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Deel deze vacature:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Geplaatst op: 23 april 2021
Verloopdatum: 10/05/2021

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Dienstverband

Tijdelijk

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Den Haag

Provincie

Zuid-Holland

Salarisindicatie

€ 2.623,- tot € 2.756,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek
Als wetgevingsjurist bij de Rijksoverheid werk je aan de basis van onze rechtsstaat. Je werkt binnen een enorm divers werkveld. Creativiteit en een goed…

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top