Juristen moeten zich snel gaan verdiepen in blockchain

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Blockchain technologie ‘is here to stay’. Reken daar maar op. En bedrijfsjuristen doen er goed aan zich daarop voor te bereiden. Dat betekent niet dat ze ineens moeten gaan leren programmeren, maar het houdt wel in dat ze minimaal moeten begrijpen waar het over gaat.

Katja van Kranenburg, partner bij CMS, wond er geen doekjes om, donderdag 22 maart, tijdens de door SDU en het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) in Amsterdam georganiseerde legal meetup. Ja het is waar dat blockchain nu allerwege wordt geassocieerd met bitcoins en allerhande schimmige zaken, maar de technologie is zo veelbelovend dat wie nu hier niet in meegaat, zeker de boot gaat missen, aldus de boodschap van Van Kranenburg.

De bedrijfsjurist zal volgens Van Kranenburg de eigen rol opnieuw moeten gaan uitvinden. “Over een jaar of vijf ziet het juridisch landschap er heel anders uit dan nu. Het grote voordeel dat general counsel hebben boven ons als advocaten is dat ze al middenin de organisatie zitten. Ze kunnen beslissen om te gaan experimenteren, eens zien welke toepassing wellicht geschikt is om met blockchain technologie aan de gang te gaan. Wij als advocaten moeten eerst maar zien of we onze klanten wel kunnen overtuigen van de zin hiervan.”

Misverstanden

Uit de verschillende inleidingen bleek in ieder geval ook wel dat er nog erg veel misverstanden bestaan rondom het begrip blockchain. Heel in het kort komt het er op neer dat met behulp van deze techniek op decentrale wijze gegevens worden verzameld, zonder dat er sprake is van een beheerder. Op die manier wordt de privacy optimaal gewaarborgd, kan misbruik direct worden opgespoord. Data kunnen met blockchain veiliger worden verspreid over verschillende databases terwijl de toegang verbetert. De meest kansrijke toepassingen van blockchain liggen dan ook in de sfeer van de transacties en bewijs, bijvoorbeeld als het gaat om (de overdracht van) eigenaarschap.

Katja van Kranenburg

Van Kranenburg vertelde dat binnen CMS ook met andere nieuwe technieken wordt geëxperimenteerd, onder meer in het werken met de IBM-toepassing Watson die op dit moment wordt gevoed met informatie vanuit het arbeidsrecht. In april zal een eerste test plaatsvinden: een bepaalde casus wordt voorgelegd aan een advocaat-stagiaire mét Watson en eentje die de beschikking heeft over de meer conventionele kennisbronnen. En dan maar kijken wat er gebeurt.

Smart Contracts

Ze ging daarnaast uitgebreid in op een van de meest populaire toepassingen van de blockchain technologie, namelijk de ‘smart contracts’. “Veel voorkomend misverstand is dat het hier gaat om een contract. Maar dat is het dus niet. Het gaat veel meer over een uitvoeringsdocument waarin allerlei voorwaardelijkheden staan. Dus als partij A iets doet, dan gebeurt er bij partij B automatisch iets anders. Een voorbeeld is een verzekeraar van vliegvertragingen. In plaats van een hele claimprocedure wordt via blockchain automatisch betaald zodra de database waarin alle vertragingen worden bijgehouden ververst wordt. In dat verband wees Van Kranenburg ook op het belang van het smart contracts rapport van de Dutch Blockchain Coalition, een publiek private samenwerking waar naast CMS ook een kantoor als Pels Rijcken deel van uitmaakt.

Van Kranenburg eindigde ermee de aanwezigen te waarschuwen dat deze ontwikkeling niet weggaat door een paar ‘techies’ in te huren: “We hebben al heel wat voorbeelden gezien van spraakverwarringen tussen techneuten enerzijds en juristen anderzijds. Het is van belang dat beide partijen elkaar beter gaan begrijpen. Juristen zullen zich moeten gaan verdiepen in de technologie en de taal die daarbij hoort.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top