Karin Broere over de opsporing van illegaal vuurwerk

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Mr. van de week is officier van justitie Karin Broere. Zij werkt bij het Functioneel Parket in Rotterdam en houdt zich samen met haar collega Frank van Diem bezig met de vuurwerkportefeuille. Op 21 november is Broere een van de sprekers tijdens de lezing ‘Vuurwerk. Traditie of overlast?’ die wordt georganiseerd door de Publieksacademie voor de Rechtspraak. De lezing vindt plaats in het Academiegebouw in Groningen.

Nu het einde van het jaar nadert worden het vast weer drukke tijden voor u. Of bent u het hele jaar bezig met de opsporing van illegaal vuurwerk?
Ik houd me het hele jaar door met dit onderwerp bezig. De handel in illegaal vuurwerk vindt ook niet alleen in de laatste maanden van het jaar plaats, maar gaat het hele jaar door. Het is wel zo dat het de laatste maanden van het jaar drukker is met deze zaken.

Volgens de Vuurwerkbarometer van het OM is er dit jaar al 20.877,50 kilo vuurwerk in beslag genomen. Verwacht u dat het uiteindelijk net zoveel zal worden als vorig jaar (56.525 kilo)?
Het is lastig om daar nu een uitspraak over te doen. De politie spant zich ieder jaar in om zoveel mogelijk illegaal vuurwerk in beslag te nemen. Daarvoor wordt onderzoek gedaan naar opslaglocaties van illegaal vuurwerk en wordt aan anonieme meldingen die betrekking hebben op illegaal vuurwerk opvolging gegeven. Het is wel zo dat er dit jaar al meer vuurwerk in beslag genomen is dan op hetzelfde moment vorig jaar.

We lazen dat u het in uw lezing onder meer gaat hebben over het project Oorwurm. Vertelt u eens wat oorwurmen met vuurwerk te maken hebben?
Veel handel in illegaal vuurwerk vindt via internet plaats. Het project Oorwurm heeft als doel de handel in illegaal vuurwerk via internet zoveel mogelijk te frustreren en handelaren en kopers uit de anonimiteit te halen die internet hen biedt. Een oorwurm is een beestje waar veel mensen de kriebels van krijgen en waar je liever geen last van hebt, daarom hebben we deze naam voor dit project gekozen.

Bent u voor een algemeen vuurwerkverbod?
Ik heb daar geen mening over. Het Openbaar Ministerie is er voor de handhaving, opsporing en vervolging van regels die door de regering worden uitgevaardigd. Wanneer de regering een algemeen vuurwerkverbod instelt, zullen we er voor zorg dragen dat ook op die regel gehandhaafd wordt.

Schiet u zelf op 31 december ook een paar vuurpijlen de lucht in?
Wat een leuke vraag. Nee, ik steek zelf geen vuurwerk af. Ik kijk wel graag naar een mooie vuurwerkshow, zoals bijvoorbeeld het Nationaal Vuurwerk dat op tv wordt uitgezonden.

Als u het voor het zeggen had dan…?
Investeren we nog meer in digitale opsporing en lopen we als politie en justitie voorop in digitale ontwikkelingen en vernieuwingen. Aan handel in illegaal vuurwerk gaat heel vaak een digitaal contact vooraf. Wanneer we meer investeren in digitale opsporing en de tools die daarbij nodig zijn, dan kunnen we in de opsporing en vervolging van dit soort feiten echt stappen maken.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
De afgelopen jaren, tot en met vorige jaar, werd Nederland overspoeld door postpakketten met illegaal vuurwerk die door Nederlandse particulieren bij webshops in Polen werden besteld. Vorig jaar hebben we in samenwerking met de Poolse en Duitse justitiële autoriteiten en politie deze webshops in beslag genomen en op zwart gezet. Ik ben trots op deze samenwerking en vooral ook op het effect dat deze actie gehad heeft. Er zijn dit jaar nog geen postpakketten met illegaal vuurwerk vanuit Polen in de poststroom aangetroffen.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Ik probeer altijd te leren van de mensen met wie ik samenwerk. Hoe kijkt iemand tegen een bepaald probleem aan, welke benadering kiest iemand bij de oplossing van een probleem? Op het onderwerp vuurwerk werk ik samen met een aantal collega’s, politiemensen en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Met een handjevol mensen proberen we te bedenken hoe we de handel in illegaal vuurwerk zoveel mogelijk kunnen frustreren en kunnen stoppen. Uit de betrokkenheid en bevlogenheid van deze club mensen haal ik enorm veel inspiratie.

Wat is niet over u bekend, dat wel interessant is?
Het milieuveld is enorm divers. Ik houd mij niet alleen bezig met vuurwerkzaken, maar ook met andere milieuzaken die minstens zo van belang zijn, zoals bijvoorbeeld de illegale overbrenging van sloopschepen, die in derdewereldlanden onder erbarmelijke omstandigheden worden gesloopt.

Wat staat er bovenaan uw bucketlist?
Er zijn meerdere dingen die ik graag nog zou willen doen. De verborgen incastad Machu Picchu bezoeken, een mooie rondreis door Zuid-Afrika maken, maar ook het Pieterpad lopen, staan bovenaan de lijst.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Het is lastig om één persoon te noemen. Als ik dan een gevangeniscel met iemand zou moeten delen, dan hoop ik dat het is met iemand die wat van de wereld gezien heeft en daar mooie verhalen over kan vertellen.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top