KNB start onderzoek naar burn-outproblematiek

Delen:

Beeld: Depositphotos

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) start een nader onderzoek naar burn-outproblematiek bij notarissen en kandidaat-notarissen. De KNB wil daarbij vooral onderzoeken hoe de beroepsorganisatie haar leden kan helpen burn-outproblemen te herkennen, voorkomen en verminderen. Ook heeft het KNB-bestuur nu een portefeuille burn-outpreventie.

Dat veel (kandidaat-)notarissen kampen met burn-outklachten is bekend. In het notariaat is al eerder onderzoek gedaan naar de aantrekkelijkheid van het vak en daaraan gerelateerde burn-outsignalen, zoals in het Groot Kandidaten Onderzoek, de stressscan van Movir en in het kader van de Sdu-arbeidsmarktspecials verricht onderzoek. In een nieuwe enquête, die na de zomer aan de leden zal worden voorgelegd, wil de KNB van zowel werkgevers als werknemers weten hoe de beroepsorganisatie volgens hen kan helpen bij het herkennen, voorkomen en verminderen van burn-outs. Een werkgroep buigt zich binnenkort over de inhoud van de vragen, zegt Nynke Janssen van de KNB. “De KNB streeft ernaar het onderzoek dit jaar af te ronden. Aan de hand van de resultaten zullen we kijken wat wij als beroepsorganisatie kunnen doen. Het is een onderwerp dat onze voortdurende aandacht heeft. ”

Groeiend probleem

Om te zien of en hoe arbeidsongeschiktheid samenhangt met burn-out door werkdruk, is een bestuursportefeuille burn-outpreventie in het leven geroepen. KNB-bestuursleden Allard Schuering (notaris bij Holtman Notarissen in Utrecht) en Annette van der Klooster (kandidaat-notaris bij Bolscher Brug Deijl Notarissen in Amersfoort) zijn hier verantwoordelijk voor.

Juristencoach Lonneke Backelandt van coachingspraktijk Meester voor Meester(s) zegt “heel erg blij” te zijn met de nieuwe bestuursportefeuille en het nieuwe KNB-onderzoek. “Een op de zeven mensen krijgt met een burn-out te maken. Het is een groeiend maatschappelijk probleem, ook onder juristen.” Backelandt denkt dat er in het notariaat en de advocatuur specifieke omstandigheden zijn waardoor mensen overbelast raken. “Ze zijn perfectionistisch en leggen de lat vaak hoog. En op veel kantoren is de cultuur dat je geen fouten mag maken.”

Volgens Backelandt, die zelf kandidaat-notaris is bij notariskantoor Lingewaerd Notarissen in Huissen, is de werkdruk in het notariaat erg hoog. “Het werk is in het notariaat de laatste tijd enorm toegenomen. Tegelijkertijd is er een groeiend tekort aan notarissen, kandidaat-notarissen en medewerkers. Het niet al te beste imago van het notariaat helpt niet om dat tekort op korte termijn op te lossen. Het notariaat staat bekend om de hoge werkdruk en er is geen CAO, waardoor medewerkers min of meer vogelvrij zijn als het gaat om arbeidsvoorwaarden. Er zijn bovendien veel organisaties waar het beter verdienen is. Afgestudeerde notariële studenten kunnen uit allerlei banen kiezen. Daarnaast is er de angst voor digitalisering. Veel mensen vrezen dat ontwikkelingen als blockchain ervoor zullen zorgen dat er straks geen werk meer is en kiezen daarom niet voor het notariaat of stappen eruit. Terwijl ik denk dat die ontwikkelingen ook juist kunnen helpen om de werkdruk te verminderen.”

Voorlichting

Burn-out gaat niet alleen over werkdrukte, benadrukt Backelandt. Volgens haar zou er in zowel de notariële studie als de beroepsopleiding veel meer aandacht moeten zijn voor vaardigheden, waarbij mensen leren grenzen te stellen en goede feedback te geven. “Er is in opleidingen nu vooral veel aandacht voor juridische kennis. Ook in de enkele vakken in mijn beroepsopleiding waarin aandacht was voor vaardigheden kreeg ik vooral veel theorie, terwijl het juist belangrijk is om veel te oefenen in de praktijk.”

Het is volgens haar belangrijk om naar oorzaken te zoeken en niet alleen aan symptoombestrijding te doen, zei ze in Mr. Volgens haar is het van belang dat werkgevers en werknemers stresssignalen leren te herkennen, maar ook hoe ze kunnen omgaan met iemand met burn-outklachten. “Hoe ga je in gesprek met iemand die een burn-out heeft? Wat zijn de rechten en plichten van werkgevers en werknemers? Daarover zou de KNB meer voorlichting kunnen geven.” Toen ze zelf in 2016 een burn-out kreeg, is ze op zoek gegaan naar handvatten die haar konden helpen om te gaan met haar burn-out en ervan te herstellen. “Ik vond ze in de vorm van een coach-traject: een veilige omgeving waarin ik kon ontdekken waardoor ik in een burn-out was beland, en waar ik kon oefenen met de – deels nieuwe – vaardigheden die ik eerder noemde. Ik had het fijn gevonden als ik informatie had kunnen inwinnen over mijn rechten en plichten als werknemer in het notariaat en die van mijn werkgever.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven