Kritiek op verkorte motivering Hof van Discipline

Delen:

Tom EskesHet Hof van Discipline doet 14 procent van de zaken af met een verkorte motivering, en handelt zo in strijd met een fundamenteel rechtsbeginsel. Dat is de stelling van de letselschadeadvocaat Tom Eskes uit Dordrecht in een opinieblog op mr-online.

Eskes kaartte de motiveringen van het Hof van Discipline (de hoogste tuchtrechter voor de advocatuur) aan na een zaak waarin hij in het ongelijk werd gesteld. Het betrof de informatie aan een collega van wie hij een zaak had overgenomen. Tot zijn verbazing volstond het Hof met een verkorte motivering. Het Hof deed de zaak af met de mededeling dat het onderzoek in hoger beroep niet had “geleid tot andere beschouwingen en gevolgtrekkingen dan die vervat in de beslissing van de raad…..”.

Eskes’ echtgenote, rechtenstudente Tamara Oosthout, heeft onderzoek gedaan naar de verkorte motiveringen van het Hof. Over de jaren 2011 tot en met 2014 bedroeg het totale aantal verkorte uitspraken bij het Hof van Discipline gemiddeld 14 procent van het totaal aantal gepubliceerde uitspraken. In de maanden januari tot en met april 2015 werden er 16 verkorte uitspraken gedaan, wat volgens Eskes ook ongeveer 14 procent moet zijn.  Eskes trekt daaruit de conclusie dat het gebruik van verkorte motiveringen bij het Hof van Discipline veelvuldig voorkomt.

Volgens Eskes handelt het Hof hiermee in strijd met de motiveringsplicht van artikel 121 van de Grondwet, waarin staat dat de vonnissen de gronden moeten inhouden waarop zij berusten. Ook de Wet RO (artikel 5 lid 1) en de Advocatenwet (artikel 48 lid 1 en 57 lid 2) stellen die eis. “De advocaten en rechters van het Hof van Discipline leven dus de wet niet na,” vindt Eskes. “Het zal je maar betreffen. En er is geen cassatie mogelijk.”

“Deze ontwikkeling, die kennelijk al vele jaren speelt, geeft mij als advocaat een zeer onrustig gevoel,” schrijft Eskes. “Ik vind het niet alleen respectloos ten opzichte van het recht, maar ook ten opzichte van de actoren die het betreft. Ik denk dat het de hoogste tijd wordt dat ons hoogste tuchtcollege eens in de spiegel kijkt en voortaan het recht eerbiedigt zoals dat in politiek Den Haag is bedacht!”

Volgens voorzitter Joost van Dijk van het Hof van Discipline is de klacht over de ‘verkorte’ afdoening niet nieuw. “Ook de Hoge Raad wordt met enige regelmaat verweten dat er (te) veel zaken via de verkorte weg worden afgedaan,” reageert Van Dijk. “Het Hof van Discipline meent echter (met de Hoge Raad) dat het niet zinvol is om ‘schrijftijd’ te besteden aan zaken waarin het Hof het eens is met de beslissing van de Raad van Discipline, de motivering toereikend acht en er geen relevante nieuwe argumenten op de zitting aan de orde zijn gesteld. Wat dat met gebrek aan respect voor het recht te maken heeft, ontgaat mij.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven