Kritische rechter krijgt schrijfverbod na columns over salaris

Delen:

foto Depositphotos

Een rechter van de rechtbank Noord-Nederland mag van rechtbankpresident Maria van de Schepop geen columns meer schrijven op het interne netwerk van de rechtbankorganisatie. Een kritische column over het salaris van leidinggevenden en de ontslagvergoeding van een rechtbankbestuurder ‘deed de deur dicht’. Dat schrijft journalist Rob Zijlstra in het Dagblad van het Noorden (DVHN).

De rechter om wie het gaat is Edzard van Weringh, van de sector civiel (locatie Assen) en voormalig strafrechter bij de rechtbank Groningen. Zijn op het interne netwerk Intro geplaatste columns zijn te lezen door medewerkers van alle rechtsinstanties in Nederland.

Land van melk en honing

In zijn column ‘Reisleiding’ van mei, die te lezen is via Zijlstra’s twitteraccount,  schrijft Van Weringh dat leidinggevenden qua salaris leven ‘in het land van melk en honing en waar de bergen van goud zijn’. Alle bestuurders van de rechtbank Noord-Nederland hadden in 2018 een omvang dienstverband van 1,11 fte, schrijft hij, wat neer zou komen op een 40-urige werkweek. “Omdat ik, net als veel collega’s, vaak meer dan 40 uur per week werk bij een omvang dienstverband van 1,00 heb ik een nadere toelichting gevraagd. Die heb ik niet gekregen.”

Duurste rechtbankpresident

In dezelfde column schrijft hij over het salaris van president Van de Schepop van de rechtbank Noord-Nederland: ‘Geen president van een rechtbank was zo duur als de president van de rechtbank Noord-Nederland.’ Uit het jaarverslag 2018 van de Rechtspraak (pagina 97) blijkt dat Van de Schepop niet alleen de best betaalde rechtbankpresident is van Nederland, maar ook dat zij bijna evenveel verdient als het in het Voorzieningenbesluit ministers en staatssecretarissen vastgelegde salaris van minister-president Rutte: 175.236 euro in 2018.

Kritiek op ontslagvergoeding

Kritiek heeft Van Weringh ook op de ontslagvergoeding van een in september opgestapte bestuurder. ‘(..) In diezelfde periode vertrok een bestuurslid van onze rechtbank. Volgens Intro omdat het een natuurlijk moment was om een nieuw stap te in de loopbaan te zetten. Hij ging daadwerkelijk van werk naar werk. Uit de berichtgeving kan ik alleen maar afleiden dat hij toe was aan iets nieuws; geen reorganisatie dwong hem tot zijn vertrek. En wat deed de reisleiding? Zij gaf hem een ontslagvergoeding mee van € 70.905,00.’ Ook dit staat in het jaarverslag. ‘Heel kort na het vertrek was de nieuwe stap al gezet: de man werd directeur bedrijfsvoering bij de gemeente Almere, een carrièreswitch van topbaan naar topbaan’, schrijft Zijlstra, wat ook blijkt uit de LinkedIn-pagina van deze bestuurder. Op twee maanden geelden door het DVHN gestelde vragen hierover wilde het rechtbankbestuur volgens Zijlstra geen toelichting geven. Naar aanleiding van Van Weringhs column opnieuw gestelde vragen was de reactie: “’Hierover doen wij geen mededelingen omdat dit is afgesproken met ons voormalig bestuurslid.’”

Van Weringh, die een jaar geleden zijn column aangekondigde, uit al langere tijd kritiek op de rechtbankorganisatie, waaronder de fusie tussen de rechtbanken Groningen, Assen en Leeuwarden tot de huidige rechtbank Noord-Nederland, die volgens hem is uitgedraaid op een ramp. Toen hij met zijn columns begon, waarschuwde hij al dat hij ‘zich zou blijven verbazen en opwinden en zou blijven zeggen wat hij denkt’.

Gesprek

Op de vraag van het DVHN waarom Van Weringh als huiscolumnist zijn columns moet staken, heeft het bestuur schriftelijk laten weten: “’Dhr. Van Wering is uitgenodigd voor een gesprek om het besluit om te stoppen met de column toe te lichten. Dit gesprek moet nog plaats hebben. Wij communiceren hierover dan ook niet via de media.’” Ook Van Weringh liet de krant weten even niets te willen zeggen.

Opmerkelijk is dat Van de Schepop als vers-geïnstalleerde president van de rechtbank Noord-Nederland in haar speech in juni 2017 stelde dat “de rechtbank Noord-Nederland zich kan verheugen in enkele kritische rechtbankverslaggevers”. “Ik zeg: verheugen en dat meen ik oprecht. Zo is er een verslaggever die bijna letterlijk woont in het gerechtsgebouw van de locatie Groningen. Hij kent iedereen en iedereen kent hem. En hij is – laten we zeggen – best wel erg kritisch. Is dat erg? Nee, dat is niet erg. Dat is namelijk zijn taak als onafhankelijk journalist. Hij informeert zijn vaste lezersschare van het Dagblad van het Noorden en zijn bijna 10.000 volgers op Twitter en houdt ons bij de les.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven