Juridisch nieuws Rechtswetenschap

Kwart van de juridische hoogleraren is vrouw

MR1710_ART3_038_fotoChrisvanhouts_OPENING
Rotterdamse hoogleraren bij de opening van het academisch jaar (foto: Chris van Houts)

Terwijl in de hogere regionen van de Rechtspraak vrouwen goed vertegenwoordigd zijn, is dat in de top van de rechtswetenschap in Nederland bepaald niet het geval. Charlotte Perquin-Deelen concludeert in een artikel Ars Aequi dat slechts één op de vier juridische hoogleraren vrouw is.

Perquin-Deelen wilde wel eens weten hoe het is gesteld met de man-vrouwverdeling van juridische hoogleraren. Ze is advocaat (Dirkzwager legal & tax) en onderzoeker bij het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht (Radboud Universiteit Nijmegen) en promoveerde begin dit jaar op het onderwerp Biases in de boardroom en de raadkamer.
Het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren brengt ieder jaar een rapport uit dat de man-vrouwverdeling in de wetenschap in kaart brengt. Hierin wordt geen onderscheid gemaakt per wetenschapsgebied. Perquin-Deelen zocht uit hoe het met deze verdeling zit onder juridische hoogleraren, en brengt daarvan verslag uit in het artikel ‘Vrouwen in de top van de Nederlandse rechtswetenschap’ in het juninummer van Ars Aequi.
Ze deed dat door het aantal juridische hoogleraren zoals vermeld op de websites van de universiteiten te turven. Tilburg University is daarbij niet meegenomen, omdat deze universiteit op haar site niet het aantal hoogleraren in de rechtsgeleerdheid vermeld.

25,6% vrouwen

Bij de onderzochte universiteiten zijn in de rechtswetenschap 621 hoogleraren werkzaam. Hiervan zijn 426 man (74,4%) en 159 (25,6%) vrouw. Dat is iets meer dan in andere vakken: volgens de jongste telling van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren is 23% van de Nederlandse hoogleraren vrouw.
Het vakgebied internationaal en Europees recht presteert het beste qua genderdiverse samenstelling van het hooglerarenbestand: van de in totaal 94 hoogleraren zijn er 34 vrouw (36,2%). Vlak daarna volgen rechtsociologie en rechtsfilosofie (10 vrouwen op 28 hoogleraren, 35,7%) en burgerlijk recht (31 vrouwen op 97 hoogleraren, 32%). Het slechts scoren algemene rechtsleer en rechtsgeschiedenis (3 van de 29 vrouwen) en notarieel recht: daar is geen enkele vrouw te bekennen, wel 12 mannen.

Universiteit Utrecht

De Universiteit Utrecht scoort op de universiteitsranking het beste met 21 vrouwelijke hoogleraren binnen de rechtswetenschap (31,8%). Daarna komt de Vrije Universiteit (20 vrouwelijke hoogleraren, 28,6%). In absolute aantallen lopen de meeste vrouwelijk hoogleraren in Leiden rond: 26 stuks (22,8% van het totale aantal).
De Radboud Universiteit en Nyenrode Business University scoren het slechtst met respectievelijk 14 (20,9%) en 2 hoogleraren (20%).

Geen papieren tijger

Volgens Perquin-Deelen is een mogelijke oorzaak voor de scheve verdeling het fenomeen ‘implicit bias’. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in same-sex-favouring − de neiging om grotendeels onbewust iemand van de eigen sekse te bevoordelen − en de illusie dat kwaliteit van iemand objectief te bepalen is.
Een manier waarop meer genderdiversiteit aan de wetenschappelijke top kan worden bereikt, is volgens Perquin-Deelen het opstellen van een concreet diversiteitsbeleid, dat verder gaat dan zinsnedes als ‘we hechten aan diversiteit’. Een dergelijk beleid zou moeten worden opgesteld door experts op dit gebied en moet ook onderwerp van gesprek zijn binnen de faculteit, zodat het niet slechts een papieren tijger is.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures