Limburgse ‘afdoeningsvoorstellen’ moeten strafrechtketen gaan ontlasten

De Limburgse justitie komt samen met strafrechtadvocaten met ‘afdoeningsvoorstellen’ om daarmee de vastgelopen strafrechtketen te ontlasten. De officier van justitie en de advocaten komen bij zware misdrijven een straf overeen en vragen de rechtbank dat te bekrachtigen – zonder de zaak inhoudelijk te behandelen.

Delen:

Limburgse ‘afdoeningsvoorstellen’ moeten strafrechtketen ontlasten - Mr. online
Foto: Unsplash

Het afdoeningsvoorstel hoeft dan alleen door de rechter te worden getoetst. In dagblad De Limburger noemt officier van justitie David van Kuppeveld deze handelswijze ‘volstrekt uniek’. Afgelopen donderdag legde hij de rechtbank Roermond de eerste vier afdoeningsvoorstellen voor. Dat ging onder andere om een celstraf voor twee verdachten van brandstichting in een bordeel in Susteren in 2012, die overeenkomt met de tijd in voorarrest: zo’n vier maanden cel. Bij een man uit Kerkrade die wordt verdacht van autodiefstallen, heling en deelname aan een criminele organisatie tussen 2011 en 2016, kwamen justitie en verdediging een schadevergoeding van een ton en een celstraf van twee jaar (waarvan achttien maanden voorwaardelijk) overeen, aldus De Limburger.

De rechtbank lijkt bereid mee te gaan in deze bijzondere gang van zaken. Wel laat de rechtbank weten, wanneer deze weg toch niet de juiste oplossing is, de zaak te heropenen. De rechtbank wil eerst alle belangen afwegen en obstakels in kaart brengen. Ook slachtoffers worden in het proces betrokken, zegt het Openbaar Ministerie. Het kan alleen werken, zegt Van Kuppeveld, als alle partijen meedoen.

Goede oplossing

Advocaat Bo Maenen (Van Berge Henegouwen Advocaten, Maastricht), die de autodief bijstond, noemt de constructie ‘een goede oplossing voor stokoude zaken als deze’. Tegen De Limburger zegt zij: “We zien de rechtsketen behoorlijk verstopt raken. Hiermee winnen we een paar dagen zittingscapaciteit. Als we alleen al alle feiten hadden moeten bespreken, waren we pas na lunchtijd klaar.” Nu was de zitting – inclusief korte schorsing – binnen een kwartier afgelopen.

Een andere zaak die afgelopen donderdag werd behandeld ging eveneens over autodiefstal en deelname aan een criminele organisatie (2012). Volgens advocaat Gitte Stevens (Roermond) was het dossier ‘ingewikkeld opgesteld’ en verliepen de getuigenverhoren erg moeizaam. “Toen ben ik naar het OM gestapt om te kijken of we dit anders konden doen.” Officier Van Kuppeveld meldde, na intern overleg, dat een afdoeningsvoorstel een mogelijkheid was.

Voorraden wegwerken

Het hele proces van pro-formazittingen, het horen van getuigen en aanvullend politieonderzoek dat soms jaren voortsleept, kosten veel tijd. Kun je daarvan afzien, dan leidt dat volgens het OM tot tijds- en capaciteitswinst. Zo kunnen, aldus het OM, enorme voorraden strafzaken worden weggewerkt, worden lange doorlooptijden bij de rechtbank verkort en kan een politiecapaciteit worden vrijgespeeld. Daarbij is het wel een voorwaarde dat de belangen van de verdachte én benadeelden niet worden geschaad.

Alle soorten strafzaken

Voor deze nieuwe aanpak komen in principe alle soorten strafzaken in aanmerking, mits OM en verdediging het eens zijn. Het afdoeningsvoorstel zal niet alleen in oude zaken, maar ook bij recente misdrijven worden ingezet, en bij grote zaken die veel zittingstijd vergen.

Op 9 december doet de rechtbank uitspraak in de vier zaken waarin een afdoeningsvoorstel op tafel ligt. Dat zal blijken of er toekomst is voor deze manier van rechtspraak.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven