Marleen van Rijswick over een walvis van plastic zwerfafval

Delen:

Mr. van de week is Marleen van Rijswick. De hoogleraar Europees en nationaal waterrecht (Universiteit Utrecht) nam het initiatief om het kunstwerk Skyscraper uit Brugge naar Utrecht te halen. De 11 meter hoge plastic walvis is gemaakt van vijf ton plastic zwerfafval uit de oceaan bij Hawaii. De officiële presentatie van de walvis in de Catherijnesingel was op vrijdag 18 januari.

Hoe kwam u op het idee om die walvis naar Utrecht te halen?
Ik was afgelopen voorjaar op een congres over klimaatverandering van het Sustainability College in Brugge en zag de grote plastic walvis toen ik vanuit mijn hotel naar buiten keek. Het is een opmerkelijk kunstwerk, dat direct mijn aandacht trok. Het kunstwerk symboliseerde waar wij met ons onderzoek bij het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law mee bezig zijn, en sluit naadloos aan bij het strategische onderzoeksthema Sustainability van de Universiteit Utrecht. Het leek me daarom fantastisch om de walvis naar Utrecht te halen en zo de bewoners van Utrecht te laten zien waar wij op de universiteit mee bezig zijn.

En hoe is het gelukt dat te financieren?
Een kunstwerk naar de stad halen is natuurlijk niet de hoofdtaak van de universiteit, dus daar zijn ook niet direct financiële middelen voor beschikbaar. Gelukkig wilde de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie wel garant staan, zodat wij op zoek konden gaan naar partners die ons project wilden meefinancieren. De kunstenaar vroeg weliswaar geen geld voor het lenen van het kunstwerk, maar er zijn toch nog behoorlijk wat kosten mee gemoeid. Het kunstwerk moet vervoerd worden, verzekerd worden en ook de opbouw heeft heel wat dagen werk van een groot team mensen gekost. Tot nu toe hebben we een behoorlijk aantal partners gevonden die bij willen dragen aan deze boodschap. Daarnaast zullen we het komende half jaar (de walvis blijft tot eind juni in Utrecht) samen met onze partners een grote hoeveelheid activiteiten organiseren, die allemaal ingaan op thema’s die aan de plastic walvis zijn gerelateerd, zoals de plastic soep in de oceanen, de verontreiniging van onze rivieren met plastic. We hebben al sponsors, maar nieuwe partners zijn welkom.

Fotograaf: Tonie Broekhuijsen

Wat is de belangrijkste boodschap die de walvis ons vertelt?
De walvis vraagt aandacht voor een probleem dat wij normaliter niet zien. Dat betreft het plastic afval dat wij met z’n allen produceren, gebruiken en vervolgens in het milieu terecht laten komen. De walvis maakt duidelijk dat het niet alleen een probleem is dat ver weg is, in de oceanen, maar dat de oorzaak hier en nu en bij onszelf ligt. Het begint veelal met plastic dat wij in ons dagelijks leven gebruiken.

En… waarom is het eigenlijk een walvis? Had het ook een haai of zeehond kunnen zijn?
De kunstenaar, Jason Klimoski en zijn partner Lesley Chang van studioKCA in New York hebben bewust gekozen voor een walvis. De grootte van de walvis symboliseert de grootte van het probleem.

De plastic soep, krijgen we die ooit nog weg?
Dat zal niet meevallen, want plastic is moeilijk afbreekbaar en het gaat niet alleen om grote stukken plastic maar ook om kleine deeltjes. Die komen niet alleen in het water terecht, maar ook in dieren, vissen, vogels en uiteindelijk in onze voedselketen en in ons lichaam. Het is te hopen dat de Ocean Cleanup goed gaat werken en veel plastic kan opruimen, maar daarnaast zullen we moeten inzetten op preventie.

Als u het voor het zeggen had dan?
Dan zou ik in de eerste plaats willen dat mensen wat milder naar elkaar zijn. De polarisatie in onze samenleving en het makkelijk en snel veroordelen van anderen is iets wat mij zorgen baart.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
De studenten die ik mijn liefde voor mijn vakgebied heb weten over te brengen.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Eleanor Roosevelt: (Do what you feel in your heart to be right- for you’ll be criticized anyway. You’ll be damned if you do, and damned if you don’t)

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Misschien dat ik eigenlijk een schilder ben?  Maar dat is nou ook weer niet zo interessant.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Ik haat websites, ze maken me heel onrustig. Maar als ik wat moet noemen dan is het rechtspraak.nl

Welk boek las u het laatst?
Taboe, van Ferdinand von Schirach

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Ik zou het liefst alleen zijn.

Benieuwd naar de studententijd van Marleen van Rijswick? Klik hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven