Masterclass pleiten van Meester Leonie

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

‘’De wet is je wapen’’ , maar het kan voor een jurist zeker geen kwaad om de pleitskills regelmatig te oefenen. De universiteiten/hogescholen bieden allemaal wel aandacht hieraan, de één wat meer dan de ander. Bovendien is pleiten ‘gewoon’ leuk om te doen! Het is belangrijk om als jurist je argumenten goed te kunnen onderbouwen en deze overtuigend over te brengen. Zeker als je een carrière in de advocatuur ambieert, zoals ik. Toen een vriendin en ik dan ook zagen dat Meester Leonie,  een strafrechtadvocate die wij allebei al geruime tijd volgen op social media (you know who), weer masterclasses aanbood schreven wij ons gelijk in!

De heenreis
De reis begon vanaf Amsterdam Centraal. Vanaf daar is het ongeveer 2 uur met de trein naar Eindhoven Centraal. Een paar dagen van te voren kregen we van Leonie een geanonimiseerd strafdossier opgestuurd (waarover later bleek dat het de zaak was waarmee zij de Oost Brabantse Pleitwedstrijden heeft gewonnen!). Onze tijd benutte wij dan ook goed door het dossier door te nemen. De reis verliep vlekkeloos: de locatie van de masterclass is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Gelukkig maar.

De aankomst
We kregen gelijk een warm welkom, wat heel fijn was want op deze manier hoefden wij niet een beetje -awkward- om ons heen te kijken op zoek naar de masterclassruimte. Een aantal medestudenten waren al aanwezig toen wij aankwamen. De deelnemersgroep bestond uit ongeveer zeven personen. Iedereen stelde zich voor en terwijl de laatste bekertjes water ingeschonken werden hield Leonie haar welkomstpraatje.

De masterclass
Inhoudelijk begon de masterclass met een introductie over het houden van een goed pleidooi. Logos, pathos, ethos, je hebt het misschien al een keer gehoord. Handig om nog even herhaald te hebben voordat inhoudelijk met het dossier aan de slag wordt gegaan.

Na de introductie werden we opgedeeld in groepen: de advocaten en de officieren van justitie. Ikzelf behoorde tot de advocaten. Yes. We kregen ongeveer één uur de tijd om een pleitnota op te stellen. De casus betrof de ontmanteling van een hennepkwekerij. Omdat ikzelf momenteel een bestuursrechtelijke casus moet bepleiten voor het vak moot court waarin o.a. de ontdekking van een hennepplantage op zolder aan de orde is, dacht ik van te voren dat het misschien lastig voor mij zal zijn om hier vanuit strafrechtelijk oogpunt naar te kijken. Het vak strafrecht was immers ook al een tijdje afgelopen. Dat viel achteraf hartstikke mee en ik vond het eigenlijk alleen maar leuk om na maanden weer met een andere casus aan de slag te gaan! Als je er niet uitkwam of een vraag had, stond Leonie klaar om te helpen (met een schaal vol lekkernijen!).

Het moment was aangebroken: het naspelen van de zittingen. Voor de één is dat natuurlijk spannender dan de ander. Als je nog weinig pleitervaring hebt en/of het heel spannend vindt om te pleiten, raad ik je extra aan om deze masterclass te volgen. Leonie probeert je echt op je gemak te stellen en geeft je ruimte om jezelf te herpakken. Onthoud: oefening baart kunst! Wat daarnaast heel leuk was, is dat iedereen bij het feedbackmoment betrokken werd onder het mom van ‘leren van elkaar’. Overigens, ook als je wel pleitervaring hebt, is het ook een leerzame, leuke middag!

Na de certificaatuitreiking sloot Leonie de middag af met het voordragen van de pleitnota waarmee zij de eerste prijs van de Oost Brabantse Pleitwedstrijden gewonnen heeft. Goals.

Afloop: borrel!
Omdat Leonie net haar eigen advocatenkantoor begonnen is, kregen wij na de masterclass een rondleiding door haar nieuwe kantoor. Wauw. Zo stijlvol! Vooral de ruimte waar de cliënten ontvangen worden viel bij de groep in de smaak (ook bij de cliënten, zo lieten wij ons vertellen). De middag werd afgesloten met een gezellige borrel waar Leonie open stond voor allerlei soorten vragen over de advocatuur en het strafrecht. Ook over de ‘minder leuke’ kanten van het vak sprak zij heel eerlijk. Hier en daar werden de laatste foto’s gemaakt waarna we met zijn allen vertrokken richting de bus. Al met al, een geslaagde middag!

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top