‘Migratierecht neemt belang kind niet serieus’

Delen:

Foto: Pixabay

Het migratierecht neemt de belangen van gevluchte kinderen onvoldoende serieus. Om dat te realiseren moet ook worden gekeken naar andere rechtsgebieden en gedragswetenschappelijk onderzoek, zegt Carla van Os. Zij promoveert donderdag 14 juni 2018 aan de Rijksuniversiteit Groningen op het onderzoek Best Interest of the Child-Assesments for recently arrived refugee children.

Van Os noemt het ‘zorgwekkend’ dat het in het migratierecht niet gebruikelijk is om het belang van het kind serieus te nemen. In haar proefschrift laat ze zien dat het mogelijk is om dat wel te doen. Het is belangrijk dat de IND een objectief beeld krijgt van deze belangen, zodat ze daar ook rekening mee kunnen houden, zoals het Kinderrechtenverdrag voorschrijft, vindt van Os.

Van Os zoekt in haar onderzoek verbinding met andere rechtsgebieden die te maken hebben met gedragswetenschappelijk onderzoek naar de belangen van kinderen in een juridische context. Ze vindt de verschillende posities van het belang van het kind opmerkelijk: “Denk aan het kinderbeschermingsrecht”, zegt Van Os. “Een gedragswetenschapper schrijft dan een rapport of het kind nog veilig kan opgroeien bij de ouders of dat de overheid moet ingrijpen en een veilige plek zoeken voor het kind. Het belang van het kind staat dan vanzelfsprekend voorop.”

Van Os heeft Best Interests of the Child (BIC)-Assessments uitgevoerd bij 27 gevluchte kinderen om hun belangen te onderzoeken. Deze BIC-Assessments geven betrouwbare informatie die de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan meenemen bij het besluit over het asielverzoek van de kinderen. Het onderzoek laat zien dat het mogelijk is om een gedragswetenschappelijke onderbouwde inventarisatie van de belangen van deze kinderen te maken.

De asielprocedure is voor recent gevluchte kinderen een moeilijk proces. Vooral getraumatiseerde kinderen kunnen vaak niet goed uitleggen waarom ze in Nederland veiligheid zoeken. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wil een coherent en consistent verhaal horen en dat is vaak te veel gevraagd voor deze kinderen. Volgens Van Os is er nog weinig kennis beschikbaar over de manier waarop traumagerelateerde klachten doorwerken in het contact tussen kinderen en de IND. Van Os’ onderzoek geeft daarvoor handvaten, zoals een kindvriendelijke interpretatie van de verhalen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven