Minder studiebelasting voor stagiairs, patroons verplicht op cursus

Delen:

Foto: Depositphoto's

In de vernieuwde beroepsopleiding voor advocaten ligt de nadruk op toegepaste kennis, vaardigheden en ethiek. Dat heeft de algemene raad (AR) van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) bekendgemaakt. Stagiairs zullen minder uren kwijt zijn aan de opleiding. Om de kwaliteit van de begeleiding van stagiairs te vergroten moet elke patroon verplicht periodiek op cursus.

Van de driejarige stageperiode zal de vernieuwde beroepsopleiding ongeveer twee jaar beslaan. Dat is drie maanden korter dan bij de huidige opleiding. Het aantal dagdelen daalt naar ongeveer honderd. Stagiairs zullen als het aan de AR ligt dus minder uren kwijt zijn aan hun opleiding, de Orde spreekt over een vermindering van de studiebelasting van 35 procent. Met de daling komt de NOvA tegemoet aan de wens van veel kantoren.

Rol patroon

De patroon, die een brugfunctie heeft tussen praktijk en beroepsopleiding, draagt voor een belangrijk deel bij aan de vorming van de stagiair. Om de kwaliteit van de begeleiding te vergroten moet elke patroon verplicht periodiek een cursus volgen. Daarnaast wordt van patroons een actieve rol gevraagd bij de zogenoemde ‘integratieve dagen’. Zo’n integratieve dag zal plaatsvinden aan het einde van het eerste jaar en als afsluiting van de beroepsopleiding. De interactieve dagen zullen vergelijkbaar zijn met moot courts of andere complexe simulaties uit een advocatenpraktijk, zoals een onderhandeling of adviestraject. Zo kunnen stagiairs laten zien dat zij de vaardigheden, ethische bagage, kennis en kunde hebben om ingewikkelde casuïstiek te behandelen.

Geen toelatingstoets

De eerder door de Orde gewenste toelatingstoets lijkt definitief van de baan. Advocaat-stagiairs kunnen op twee manieren laten zien dat ze over voldoende en actuele kennis beschikken. Voorafgaand aan hun beëdiging kunnen ze meedoen aan een vrijwillige basistest, en na hun beëdiging aan een verplichte basistest met een diagnostisch karakter. Beide testen zijn geen middel om te selecteren, maar bedoeld om het kennisniveau te meten. Elke stagiair kan dus met de beroepsopleiding beginnen. Blijkt zijn basisniveau niet goed genoeg, dan krijgt hij in een studieadvies te horen welke juridisch-inhoudelijke kennis hij zich beter eigen moet maken.

Prijs

De prijs van de vernieuwde opleiding is nog niet vastgesteld. Die zal afhangen van de precieze uitwerking, aldus een woordvoerder van de Orde. “Er is een aantal nieuwe elementen in de opleiding (integratieve dagen/moot courts) die op basis van bestaande ervaring nog niet beprijsd kan worden. Daarnaast heeft de AR de toezegging gedaan om voor de kantoren in de gefinancierde rechtsbijstand te onderzoeken of zij tegemoet kunnen worden gekomen in de prijs, zodat zij ook eerder een stagiair kunnen aannemen.”

Overgang

De start van de vernieuwde opleiding is al meerdere keren uitgesteld. De eerste lichting stagiairs die met deze vernieuwde opleiding te maken krijgt begint naar verwachting in het voorjaar van 2021. Net als in de huidige beroepsopleiding wordt ook de vernieuwde opleiding onder regie en aansturing van de Orde verzorgd door CPO/Dialogue en gedeeltelijk door geaccrediteerde aanbieders. Er wordt nog gekeken hoe de overgang tussen beide opleidingen zo goed mogelijk voor zowel stagiairs, patroons als docenten kan verlopen. Advocaat-stagiairs die al bezig zijn met de beroepsopleiding, kunnen die in ieder geval afmaken. In welke vorm dit precies zal zijn, kan de Orde nog niet zeggen.

De AR van de NOvA bespreekt de vernieuwde opleiding op 26 juni met het college van afgevaardigden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven