Minister Dekker gaat tbs-weigeraars aanpakken

Delen:

Minister Dekker (Rechtsbescherming) wil ‘tbs-weigeraars’ harder aanpakken. Dat zijn verdachten die weigeren mee te werken aan het onderzoek naar een eventuele psychische stoornis. Zij krijgen dan geen tbs opgelegd waar dat mogelijk wel van belang is.

Psychisch gestoorde verdachte die geen tbs krijgen zijn volgens de minister een risico voor de samenleving. Hij wil dat verdachten en gedetineerden met psychische problematiek wel worden behandeld. “Het mag niet zo zijn dat iemand met een ernstige stoornis zijn behandeling ontloopt door niet mee te werken”, schrijft Dekker vandaag aan de Tweede Kamer. “Tbs moet vaker worden opgelegd waar dat in het belang is van de veroordeelde en de samenleving als geheel.”

Daarom komt hij met een wetsvoorstel waarmee de eisen aan het opleggen van de tbs-maatregel worden verduidelijkt. Daarnaast moet de kennis en expertise bij rechters, officieren van justitie en gedragsdeskundigen worden verbeterd.

Onderzoeken van het WODC en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) tonen aan dat niet altijd gebruik wordt gemaakt van de ruimte die de wet biedt voor het rapporteren over en het opleggen van de tbs-maatregel aan weigerende ‘observandi’. De rechter kan op basis van een zekere aannemelijkheid van de aanwezigheid van een stoornis tbs opleggen. Een medische vaststelling van de stoornis is niet vereist. Niet alle rechters en officieren van justitie zijn hier van doordrongen.

Daarnaast vindt de minister het van belang dat de rechter in zijn beoordeling niet alleen kijkt naar de stoornis van de verdachte ten tijde van een delict – dat in het verleden is gepleegd. Bij de tbs-oplegging moet juist ook worden gekeken naar de risico’s voor de veiligheid van de samenleving in de toekomst. Minister Dekker komt nog dit jaar met een wetsvoorstel waarmee de eisen aan het opleggen van de tbs-maatregel worden verduidelijkt.

Eerder nam de minister al maatregelen over weigeraars. De speciale regeling in de Wet forensische zorg maakt het mogelijk dat van weigerende observandi – via een daartoe ingestelde adviescommissie – bestaande medische gegevens kunnen worden opgevraagd die bij het opstellen van een gedragskundige rapportage over de verdachte kunnen worden betrokken. De commissie gaat in 2019 van start. Verder is de maximale termijn waarvoor een verdachte kan worden geobserveerd in het Pieter Baan Centrum per 1 juli 2018 verlengd. In plaats van maximaal zeven weken kan een verdachte nu maximaal veertien weken worden geobserveerd.

Het Openbaar Ministerie, de Raad voor de Rechtspraak en het NIFP onderschrijven de noodzaak tot handelen en richten zich op toename van kennis en expertise, aldus de minister in zijn Kamerbrief. Interne handreikingen moeten strafrechters handvatten bieden voor de oplegging en verlenging van de tbs-maatregel, waarin bijzondere aandacht uitgaat naar weigerende observandi. Het OM zet in op meer kennis over de ruimte die de huidige wetgeving biedt bij het vorderen van de tbs-maatregel. Ook vanuit de advocatuur is gewezen op het belang van kennis over tbs als apart specialisme binnen het strafrecht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven