Mr. van de dinsdag: Leon Verstappen

Leon VerstappenMr. van de dag is Leon Verstappen, decaan van de rechtenfaculteit in Groningen en hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder notarieel recht. Hij helpt samen met andere deskundigen in het ProLand project de Chinese overheid bij het opzetten van een landregistratie stelsel ter bevordering van de positie van arme boeren op het Chinese platteland.

Wat moeten we ons voorstellen bij deze bezigheid?

Het geven van lezingen en cursussen aan Chinezen (Chinese ambtenaren en academici) over de verschillende systemen van landregistratie in de wereld en over het Nederlandse stelsel in het bijzonder, alsmede het begeleiden van een promovendus die in China onderzoek verricht in verschillende regio´s.

Wat is de specifieke deskundigheid die de Chinezen missen in dit project?

Ik hoop dat ze niets missen in het project. In maart 2007 heeft de National People’s Congres een nieuwe Property Law aangenomen. Chinese boeren hebben meer mogelijkheden gekregen om over hun landrechten te beschikken. Doel van het project is om te bezien hoe via een goed uitgewerkt landregistratiestelsel meer zekerheid voor boeren op het platteland kan worden gecreëerd. Het Nederlandse stelsel van grondregistratie is erg goed en (kosten)efficiënt.

Wat is het voordeel van uw activiteiten voor (1) de Nederlandse belastingbetaler en (2) de rechtenfaculteit in Groningen?

1: De Nederlandse belastingbetaler: mogelijk dat Kadaster Internationaal (een van de participerende instituten) nog wat Nederlandse kadastrale kennis kan exporteren. Verder is het een unieke gelegenheid om de relatie met China ook inhoud te geven. 2: De rechtenfaculteit van de RUG: een promotie en het opbouwen en onderhouden van netwerken in China.

Zijn er in (Oost-)Groningen ook niet nog wat arme boeren die geholpen kunnen worden?

Nee, want echt arme mensen bestaan niet meer in het welvarende Nederland. Je hoeft alleen maar even in een buitenwijk van Beijing rond te lopen om tot die conclusie te komen. Lees daarbij ook De Graanrepubliek van Frank Westerman.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Mijn vice-decaan Oscar Couwenberg. De blik op de juristerij vanuit een rechtseconomische invalshoek is bepaald verfrissend, al ben ik het niet altijd eens met hem.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Art. 3:194 lid 2 BW: Een deelgenoot die opzettelijk tot de gemeenschap behorende goederen verzwijgt, zoek maakt of verborgen houdt, verbeurt zijn aandeel in die goederen aan de andere deelgenoten. Vgl. ook art. 1:135 lid 3 BW, waarin iets soortgelijks bestaat.
Een van de weinige, zo niet de enige bepaling in het privaatrecht met een punitief karakter waarin slecht gedrag van rechtswege en onmiddellijk wordt afgestraft.

Welk wetsartikel het slechtst?

Ik ken geen slechte wetsartikelen. Er zit overal wel een verhaal achter.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

De promotie. Naast het huwelijk en het krijgen van kinderen is het het beste wat een mens kan overkomen.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

www.rechtspraak.nl.

Welk boek las u het laatst?

Zen en de kunst van motoronderhoud van Robert Pirsig.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Ik ga ervan uit dat ik dan de cel in moet. Als dat voor langere tijd is, dan zou het plezierig zijn als de kamergenoot onderhoudend of interessant is om gesprekken mee te voeren. Het zouden dan gesprekken moeten zijn die je doen vergeten dat je in een cel zit. Sterker, die maken dat je eigenlijk nog wel langer zou willen blijven zitten. Dan denk ik aan kamergenoten als Koningin Beatrix, Paul de Leeuw, Paus Benedictus, Martin Luther King, Karel V, Leonardo da Vinci, Hugo de Groot, Marco Polo, Jezus, Allah en zijn profeet Mohamed, Confucius en meer van dat soort lieden.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven