Mr. van de woensdag: Henk Snijders

Henk SnijdersMr. van de dag is Henk Snijders, hoogleraar Burgerlijk recht en Burgerlijk procesrecht aan de Universiteit Leiden. Hij is onlangs uitgeroepen tot Gouden Peer Burgerlijk procesrecht 2008. Een uitgebreid interview met Gouden Peer Snijders is te lezen in Mr. magazine, dat vrijdag verschijnt.

Was u verrast door uw uitverkiezing?

Met al die gerenommeerde collegae-processualisten op de lijst was ik best onder de indruk.

Verwacht u nu een plotselinge loopbaanverandering?

Ik mag aannemen dat de uitverkiezing geen aanleiding vormt voor de dekaan om mij voor te dragen voor ontslag. Zelf zou ik niets liever willen dan wat ik nu doe.

Uw ‘motto’ is ‘Law in action’. Wat wilt u hier precies mee zeggen?

Je kunt allerlei wetten en andere regels maken, maar als die niet worden uitgevoerd, dan heb je daar niet zo veel aan. Mij fascineert niet alleen waar je recht  op hebt, maar ook of je dat werkelijk krijgt, of een overeenkomst uitgevoerd wordt, of schadevergoeding wegens onrechtmatige daad wordt betaald en of je eigendom wordt gerespecteerd.

Bent u ook zo dol op kleine lettertjes?

Allerminst; u als redacteur kennelijk wel en dat fascineert mij ook.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Laat ik het neutraal houden: Het Recht.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Art. 3:12 BW. Vele common law juristen mogen het een strange of zelfs dangerous animal vinden, maar uiteindelijk gaat er niets boven redelijkheid en billijkheid in het recht.

Welk wetsartikel het slechtst?

Een onderzoek daarnaar te doen, leek mij niet zo’n leuke klus.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Ik hoop dat u mijn antwoord niet als onbescheiden ervaart: het was en is allemaal heel mooi op mijn pad van het recht.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Rechtspraak.nl.

Welk boek las u het laatst?

Schopenauer, Die Kunst Recht zu behalten.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Minister Plasterk. Ik zou hem aan zijn verstand proberen te peuteren dat de verhouding tussen docerend/onderzoekend personeel en overig (administratief) personeel in het onderwijs volkomen zoek is. Zoals er meer agenten op straat moeten komen, zo ook meer docenten en onderzoekers. Dat kan alleen maar lukken als het ministerie niet zo gigantisch veel  administratieve werklast voor onderwijs/onderzoekinstellingen genereert. Ik zou intussen wel collega Hirsch Ballin bellen en vragen of hij mij snel zou willen bevrijden. Tenslotte lijkt Plasterk mij heel vlug van begrip. Het gaat meer om de politieke wil om dit punt, zonodig tegen de belangen van het ministerie in, aan te pakken.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven