Mr. van de week

Mr. van de week: Coşkun Çörüz

Mr. van de week is Coşkun Çörüz. De voormalig CDA-politicus is directeur van het Centrum voor Internationale Kinderontvoering dat onlangs het jaarverslag uitbracht.

Uit het jaarverslag blijkt dat het aantal meldingen van kinderontvoeringen jaarlijks stijgt. Is dat omdat er meer ontvoeringen zijn, of omdat er vaker wordt gemeld?

Beide, het aantal adviesaanvragen bij het Centrum Internationale Kinderontvoering is in 2016 met 60 procent toegenomen.

Verwacht u ook in de toekomst een stijging?

Ik hoop van harte op een daling, maar ik sluit een stijging niet uit; het heeft natuurlijk alles te maken met globalisering (werken, wonen en studeren over de grens) en in het bijzonder met migratie en vluchtelingenstromen.

Wat kunt u doen voor de gedupeerde ouders en hun kinderen?

Het juridisch begeleiden van ouders en het verstrekken van praktisch advies zoals paspoorten opbergen op een veilige plaats, al dan niet melding doen bij de politie, informeren van school, sportverenigingen en andere buitenschoolse activiteiten van de kinderen, praten met de kinderen en het onderhouden van een goede band met schoonouders. Die kunnen soms een heel positieve rol spelen. En het organiseren van Cross Border Mediation, juist om te voorkomen dat de zaak escaleert.

De top 3 van landen waar kinderen naar toe zijn ontvoerd zijn, wordt aangevoerd door Turkije, gevolgd door België en Duitsland. Waarom die landen?

Turkije heeft de maken met migratie. België en Duitsland hebben te maken met nabijheid. Dit zien we Europa breed: de meeste kinderontvoeringen gaan naar de buurlanden.

Als u het voor het zeggen had?

Zou geen kind meer in de knel raken tussen internationaal (v)echtscheidende ouders. En zouden ex-partners samen ouders blijven.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Mijn eigen wetsvoorstel over aansprakelijkheid van jeugdigen bij vandalisme. Geschreven, verdedigd en door de Tweede Kamer gekregen.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Het leven van gewone mensen inspireert om ervoor te zorgen dat regelgeving en overheidsoptreden ten dienste staan van een eerlijke samenleving. Dat betekent dat regels maatschappelijk effectief dienen te zijn.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?

Dat ik meerdere keren per week heel vroeg op sta om mijn zoon die wedstrijdzwemmer is, voor school naar het zwembad te brengen.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Rechtspraak.nl, het Tijdschrift voor Familie- en Jeugdrecht en het Tijdschrift voor scheidingsrecht.

Welk boek las u het laatst?

Over de Grens, het eerste kinderboek over kinderontvoeringen. En ik ben al een tijd bezig met een dik boek over Barack Obama.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Ik heb aardig wat (jeugd) gevangenissen mogen bezoeken waaronder ook Guantanamo Bay. Ik zou absoluut niet in de gevangenis willen belanden. Maar als het dan echt zou moeten, dan met een geradicaliseerde IS-strijder om hem te vragen hoe hij zo van het padje is geraakt en hem te vertellen over de andere kant van de islam.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand