Mr. van de Week: Robbert Santifort

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Robbert Santifort
Foto: Kneppelhout & Korthals

Mr. van de Week is Robbert Santifort (1986), advocaat bij Kneppelhout & Korthals in Rotterdam. Hij nam de lead in een team advocaten dat de DPO Self Assessment ontwikkelde, een tool waarmee organisaties kunnen vaststellen of zij wel of geen functionaris voor de gegevensbescherming nodig hebben. De Algemene Verordening Persoonsgegevens vereist voor sommige bedrijven zo’n Data Protection Officer (DPO). Organisaties die ten onrechte geen DPO aanstellen en daardoor ook andere verplichtingen zullen missen, riskeren een hoge boete.

Wat zijn de belangrijkste criteria voor het verplicht aanstellen van een data protection officer?
Of de organisatie een overheidsorgaan is, op ‘op grote schaal’ persoonsgegevens verwerkt als ‘kernactiviteit’, natuurlijke personen ‘regelmatig en stelselmatig’ observeert en/of bijzondere categorieën persoonsgegevens verwerkt. Snapt u het nog? Juist vanwege deze vage en open normen hebben wij de tool ontwikkeld. Daarmee willen wij organisaties met relatief eenvoudige vragen verder helpen een keuze te maken of zij een DPO nodig hebben.

Kunt u, op basis van het aantal bedrijven dat de tool heeft ‘ingevuld’ inschatten hoeveel data protection officers er in Nederland nodig zijn?
Ik verwacht er honderden, zo niet enkele duizenden nodig te hebben als we ook de organisaties meerekenen die als ‘good practice’ eigenlijk een DPO nodig hebben. In Europa zijn er volgens bronnen al tienduizenden nodig.

Een gokje: als uw eigen kantoor een functionaris voor de gegevensbescherming nodig heeft, dan wordt u dat.
Daar zitten nogal wat haken en ogen aan. Een DPO krijgt namelijk een bijzondere rol in de organisatie. Zo mag een DPO nooit een managementfunctie vervullen. Ook geldt voor een DPO een hogere ontslagbescherming. Een DPO moet zijn taken namelijk onafhankelijk kunnen uitoefenen en ook tegen het belang van de organisatie in kunnen adviseren en – waar nodig – naar buiten optreden.

Zo’n functie kan ook een interessante ‘bijbaan’ zijn voor advocaten die elders als DPO worden ingehuurd. Of moet je dat juist niet willen?
Dat kan in principe, al houd je je advocatenpet natuurlijk altijd op. Als je DPO bent voor een klant, is het uitgesloten dat je optreedt voor die klant als advocaat in privacy-aangelegenheden. Voordat je zo’n soort dienstverlening als kantoor opzet, moet je dus goed hebben nagedacht over onder meer belangenverstrengeling. Zoals gezegd moet een DPO onafhankelijk en ongeacht het (commerciële) belang van de onderneming kunnen optreden.

Waarom ontwikkelt Kneppelhout & Korthals een tool die gratis is? Wat is het addertje onder het gras?
Geen addertjes hoor. We vragen slechts zakelijke contactgegevens achter te laten. Als kantoor geloven we in kennis delen met klanten en prospects. Ook daarom hebben we de DPO assessment ontwikkeld. Kennis delen kan ertoe leiden dat organisaties toch advies op maat nodig hebben. Dan weet men dat ze bij ons aan het juiste adres zijn.

Als u het voor het zeggen had dan…?
Was het digitaal procederen en communiceren met de gerechten al jaren geleden doorgevoerd. Digitale ontwikkelingen vinden nog altijd te weinig aansluiting in onze beroepsgroep.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Onder de huid kruipen van een gewaardeerde professor die als advocaat optrad voor een wederpartij. Tijdens pleidooi kreeg die professor vervolgens een tik op de vingers van de rechter, omdat hij wel erg op de man begon te spelen. Kennelijk waren wij inhoudelijk te sterk.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Onze klanten en ons team. Samen maken zij dat ik de afgelopen jaren geen moment op de klok heb hoeven kijken.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Mensen verbazen zich vaak over hoe vaak ik naar de sportschool ga ondanks mijn drukke beroep. Drie, meestal vier keer per week. Dat moet ook wel; anders gaat het fout tussen de oren, word ik erg chagrijnig en kan ik dus niet goed functioneren.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?
Art. 10 EVRM/11 Handvest (equivalent). De informatievrijheid (vrijheid van meningsuiting) speelt een steeds grotere rol in de rechtsgebieden IE/IT/privacy. Je vindt aanknopingspunten voor je eigen zaken in uitspraken van de meest uiteenlopende instanties in heel andere rechtsgebieden.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
IE-forum / ITenRecht.

Welk boek las u het laatst?
Momenteel Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt van Kluun. Jep… 😉

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Met de mr. van afgelopen week. Die weet kennelijk wel een goede strafrechtadvocaat om er vlot uit te komen. Ik zou me snel rot vervelen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top