NCTV: ‘Een handvol advocaten wordt beveiligd’

Delen:

Pieter Jaap Aalbersberg NCTV lage resolutie
Pieter Jaap Aalbergsberg (NCTV)

Een ‘handvol’ advocaten wordt op dit moment beveiligd wegens bedreigingen aan hun adres. Dat maakte Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg bekend op 10 december 2019.

Aalbersberg was te gast bij de vergadering van het College van Afgevaardigden van de Nederlandse Orde van Advocaten. Hij wilde een ‘handvol advocaten’ niet verder preciseren.

Liquidatie

De Nationaal Coördinator was door de Orde uitgenodigd om uitleg te geven over de werkwijze van zijn instantie na de liquidatie van de advocaat Derk Wiersum op 18 september. “Ik wou dat ik hier niet had gestaan,” zei Aalbersberg. Hij vertelde dat de liquidatie van Wiersum een omslag markeert in de bewaking en beveiliging van kwetsbare personen die een belangrijke rol hebben in de rechtsstaat. “Er is door de moord wel wat veranderd,” betoogde de Nationaal Coördinator. “Voorstelbaarheid is een nieuw element geworden in de dreigingsanalyse. Maar dat is een moeilijk punt, want voorstelbaarheid is oneindig.”

Togadragers

Om die complexiteit het hoofd te bieden is besloten om de bewaking en beveiliging van togadragers over te hevelen van lokaal niveau (de hoofdofficier van justitie) naar de centrale overheid (de NCTV). Bij andere aspecten van de bewaking en beveiliging gaan lokale overheden en de centrale overheid meer samenwerken.

De NCTV heeft voor bedreigde personen en organisaties een meldpunt ingesteld dat 24 uur per dag actief is. De meldpunten van de Raad voor de rechtspraak, de NOvA en het Openbaar Ministerie kunnen daar terecht met hun vragen.

Kroongetuige

Derk Wiersum werd op 18 september geliquideerd voor zijn woning in Amsterdam Buitenveldert. De politie vermoedt dat hij is doodgeschoten vanwege zijn werkzaamheden als advocaat voor Nabil B., die als kroongetuige meerdere belastende verklaringen over Ridouan Taghi in het Marengo-proces heeft afgelegd. Er zijn tot nu vier mensen aangehouden in verband met de liquidatie, onder wie een neef van Taghi die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord.

Hoewel de dreigingsinschatting geen aanleiding gaf om advocaat Derk Wiersum te beveiligen, had het OM wel diverse beveiligingsmaatregelen getroffen. Over de aard van de maatregelen wilde minister Grapperhaus, vanwege het risico dat daardoor kan ontstaan in andere zaken, geen mededelingen te doen.

Breed offensief

Het kabinet investeert 110 miljoen euro in een breed offensief tegen de georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Een deel van het geld is bestemd voor de versterking van bewaken en beveiligen, onder meer van kwetsbare beroepsgroepen en vertegenwoordigers van de rechtsstaat – zoals rechters, officieren van justitie en advocaten.

Grapperhaus heeft een werkgroep ingesteld, genaamd ‘bredere aanpak beroepsgroepen’. De werkgroep bekijkt welke gevolgen de moord op Wiersum heeft voor het bewaken en beveiligen van rechters, griffiers, officieren van justitie, parketsecretarissen, politiefunctionarissen, advocaten, burgemeesters en journalisten.

De werkgroep moet in kaart brengen welke mogelijkheden en knelpunten er zijn bij het beschermen van deze beroepsgroepen tegen de georganiseerde criminaliteit. Concreet wordt gekeken wat mensen zelf kunnen doen om hun veiligheid te verhogen, wat de werkgever kan betekenen en of er aanvullende maatregelen van de overheid nodig zijn.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven