Nederland kan kritische vragen verwachten over kinderrechten

Delen:

Foto: Depositphotos

Nederland staat net als vorig jaar op de zesde plek van de door de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights en de Erasmus Universiteit Rotterdam bekendgemaakte KidsRights Index 2019. Maar door de te lage vaccinatiegraad voor mazelen kan de overheid wel kritische vragen verwachten van het VN Kinderrechtencomité. KidsRights-voorzitter Marc Dullaert vindt dat de mazeleninenting verplicht moet worden.

Nederland presteert volgens de ranglijst, die jaarlijks de naleving van kinderrechten wereldwijd meet, in 2019 op gezondheid slechter dan voorheen. Dit heeft te maken met het aantal zuigelingen dat de eerste dosis mazelenvaccinatie kreeg. In de laatste jaren daalde de vaccinatiegraad naar 92,9 procent. Nederland komt daarmee voor de vierde keer onder de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gestelde kritieke grens van 95 procent, die volgens de WHO nodig is om een ziekte uit te kunnen bannen.

Omdat Nederland is gebonden aan het VN-Kinderrechtenverdrag zal de overheid – voor de vijfde keer – schriftelijk verantwoording moeten afleggen aan het Kinderrechtencomité.

“Op basis van de vaccinatiegraad lijkt het mij onontkoombaar de mazeleninenting te verplichten om een uitbraak te voorkomen. Het kan niet zo zijn dat niet-ingeënte kinderen anderen in gevaar brengen. Vooral baby’s lopen risico. Alleen kinderen die aantoonbare gezondheidsschade op zouden lopen door een vaccinatie kunnen uitgezonderd worden”, aldus Marc Dullaert, oprichter en voorzitter van KidsRights en voormalig Kinderombudsman.

Kinderarmoede

De KidsRights Index 2019 laat ook zien dat er in Nederland meer aandacht nodig is voor kinderarmoede. Uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat 280.000 kinderen onder de armoedegrens leven. Ook de kinderparticipatie is ondermaats.

Vooral door de bescherming en educatie van kinderen heeft Nederland toch de zesde plaats kunnen behouden. Zo is Nederland een van de landen met de minste tienermoeders en krijgen meisjes hier gemiddeld het meeste onderwijs.

IJsland staat op nummer één van de ranglijst en volgt daarmee Noorwegen op. Daarna volgen Portugal, Zwitserland, Finland en Duitsland.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven