Juridisch nieuws

Nederlands-Duitse scriptieprijs ingesteld

Joost Wery

Dijks Leijssen Advocaten & Rechtsanwälte, een Nederlands-Duits advocatenkantoor in Enschede, heeft de Nederlands-Duitse scriptieprijs in het leven geroepen. De prijs wordt uitgereikt aan de schrijver van de beste Nederlands-Duitse masterscriptie over een grensoverschrijdend onderwerp waarbij het Nederlandse en Duitse rechtssysteem met elkaar worden vergeleken.

Masterscripties die zijn geschreven aan een Nederlandse of Duitse universiteit komen in aanmerking. Ze kunnen zijn geschreven in het Nederlands of Duits – zolang ze maar een Nederlands-Duits rechtsvergelijkend onderwerp hebben. De prijs (1.000 euro) wordt medio november 2019 uitgereikt door de burgemeester van Enschede – hij studeerde rechten in Leiden en promoveerde in Osnabrück.

Waarom roept uw kantoor deze prijs in het leven?
Joost Wery, partner van Dijks Leijssen: “We willen Nederlandse studenten prikkelen om zich te verdiepen in het recht van ons buurland en onze grootste handelspartner, Duitsland en ook Duitse studenten motiveren om zich eens in het Nederlandse recht te verdiepen. We willen daarnaast natuurlijk graag in contact komen met talentvolle studenten die onze gelederen kunnen komen versterken. We zagen dat een dergelijke scriptieprijs er niet meer was. In dat gat zijn wij gesprongen. Enschede noemt zich – met steeds minder ironie en steeds meer trots – de meest Duitse stad van Nederland. De burgemeester van Enschede zal de prijs dan ook komen uitreiken.”

Waarom juist Dijks Leijssen? Wat heeft uw kantoor met Duits recht of met Duitsland?
“Dijks Leijssen Advocaten & Rechtsanwälte is zelf een Nederlands-Duits kantoor. Nederlandse en Duitse advocaten en secretaresses werken hier onder één dak samen.”

Hoeveel aanmeldingen verwacht u?
“Ongeveer acht.”

Verwacht u vooral Nederlandse scripties met een Duitse insteek, of Duitse scripties met een Nederlandse insteek?
“Vooral Duitse scripties met een Nederlandse insteek. De belangstelling voor Duitsland onder Nederlandse studenten lijkt klein te zijn. De huidige generatie studenten spreekt helaas nauwelijks Duits. Met name in de Duits-Nederlandse grensstreek zijn er juist wel veel jongeren die Nederlands leren en juist veel belangstelling hebben voor Nederland. Ook bij een aantal Duitse universiteiten, zoals die van Münster is er veel aandacht voor Nederland.”

Van welk Duits-Nederlands onderwerp(en) zou u graag een mooie scriptie zien? Welk terrein/onderwerp moet nodig worden ‘ontdekt’?
“Ik zou zelf, vanwege mijn eigen achtergrond graag iets lezen over het Gebrauchsmuster, een Duits IE-recht dat wij in Nederland niet kennen, maar dat een beetje in zit tussen het octrooi en het modelrecht. Of natuurlijk over de verschillen in toepassing van de CMR in Duitsland en Nederland. Hier in Twente wordt in de zorg veel grensoverschrijdend samengewerkt. Ik ben benieuwd wat op het terrein van het gezondheidsrecht de overeenkomsten en verschillen tussen beide landen zijn.”

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand