Neyah van der Aa (Van Doorne) over een eerste werkweek in quarantaine

Overstapper van de week is Neyah van der Aa. Hij stapt over van Allen & Overy naar de Sanctierecht en Onderzoeken-praktijk van Van Doorne.

Delen:

(foto: Jean-Pierre Jans)

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Waarom bent u overgestapt?
Allen & Overy is een prachtig kantoor. Ik heb daar altijd met veel plezier gewerkt en ben heel dankbaar voor alle kansen die ik daar heb gekregen en de ontwikkeling die ik heb kunnen doormaken. Bovendien had ik een topteam met toegewijde, slimme en gezellige collega’s. Maar je moet soms uit je comfort zone durven stappen en na 11,5 jaar voelde dit als het juiste moment. Daarbij hielp overigens mee dat ik een aantal mensen bij Van Doorne goed kende en had gemerkt dat we zowel persoonlijk als professioneel een goede match waren. Van Doorne heeft de afgelopen jaren sterk geïnvesteerd in de sanctierecht- en onderzoekspraktijk en de kans om daar als derde partner aan mee te mogen bouwen kon ik niet laten liggen.

Hoe gaat uw eerste werkdag eruitzien? Is het rustig inkomen of gelijk volop aan de bak?
Nou de eerste werkdag verliep niet zoals gepland. De avond voordat ik zou beginnen, bleek dat ik in quarantaine moest vanwege Covid-19. Mijn eerste werkweek was dus volledig digitaal. Enerzijds is dat heel jammer, maar anderzijds liet het me meteen een hele betrokken kant van mijn nieuwe kantoor zien door de vele kantoorgenoten die vroegen hoe het met me ging en of ze iets voor me konden doen. Zo voelde het ondanks de vreemde start toch meteen als een warm bad.

Wat nam u zich voor toen u de advocatuur in stapte?
Ik had eigenlijk tijdens mijn studie nooit serieus gedacht dat ik advocaat zou worden, en al helemaal niet op de Zuidas. Toen ik na een jaar werken aan de Universiteit in contact kwam met Allen & Overy, kwam ik erachter hoe boeiend de advocatuur kan zijn bij een groot kantoor. Ik weet nog dat ik heel veel zin had om daar een onderdeel van uit te maken, maar me wel afvroeg of ik daar wel mezelf kon zijn. Ik heb namelijk geen typische Zuidas-achtergrond, met een jeugd in een klein huisje midden in het Zeeuwse platteland. In de winter stonden de ijsbloemen op de ramen en veel van ons voedsel kwam uit de tuin en van de boeren die in de buurt woonden. Een groot contrast met wonen in Amsterdam en werken bij een internationaal advocatenkantoor. Ik heb me toen voorgenomen om alleen in de advocatuur te blijven als ik mezelf kon zijn. Gelukkig was daarvoor veel ruimte bij Allen & Overy en ik ervaar die ruimte ook bij Van Doorne.

Hebt u dit voornemen inmiddels bijgesteld?
Niet voor zover het mijzelf aangaat. Natuurlijk ontwikkel je je als mens, maar de kernwaarden die ik in mijn jeugd heb meegekregen, zijn nog steeds erg belangrijk voor me, ook in mijn dagelijks leven. Wat wel veranderd is, is de verantwoordelijkheid die ik op dit gebied voel voor anderen. Allen & Overy en Van Doorne zijn gelukkig allebei kantoren met een eigen karakter die al lang voorop lopen op het gebied van inclusie. Daar draag ik graag op mijn eigen manier aan bij. We zijn er overigens nog lang niet en ik zie het als mijn taak om collega’s in staat te stellen om zichzelf te blijven en zichzelf te kunnen laten zien op de werkvloer, ongeacht hun achtergrond, persoonlijke overtuiging, seksuele gerichtheid, etc. Ondanks dat ik nog maar een maand bezig ben bij Van Doorne, voel en merk ik gelukkig nu al dat dat een gedeelde overtuiging is in het hele kantoor en dat het hoog op de agenda staat.

Welke zaak is u tot nu toe het meeste bijgebleven?
Door de aard van mijn zaken is het lastig om daar in detail over te vertellen. Ik heb me gespecialiseerd in financieel strafrecht en daarbij zijn de boeiendste zaken vaak ook het meest vertrouwelijk. Eén van de allereerste zaken waar ik aan mocht werken nadat ik was beëdigd, zal me altijd bijblijven. Niet alleen vanwege de complexe materie en de moeite die het kostte om uit te zoeken wat er was gebeurd, maar ook omdat onze contactpersoon bij de cliënt zich bedreigd voelde in zijn persoonlijke veiligheid. In de praktijk kwam dat erop neer dat ik meerdere keren midden in de nacht werd gebeld, bijvoorbeeld omdat er een steen door een van zijn ramen was gegooid. Ik was zijn directe aanspreekpunt en ervoer meteen hoezeer een advocaat een steun en toeverlaat moet zijn, niet alleen inhoudelijk maar ook emotioneel. In de rest van mijn carrière heb ik daarvan meegenomen dat scherpe analyses en overtuigingskracht weliswaar belangrijk zijn, maar dat je nooit de persoonlijke en emotionele dimensie uit het oog moet verliezen.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven