Nora Achahbar over toga’s van glas

Mr. van de week is Nora Achahbar. Zij werkte anderhalf jaar als rechter in opleiding/rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Den Haag. Daarvóór was ze onder meer fraudeofficier bij het functioneel parket Rotterdam en officier van justitie bij het arrondissementsparket Den Haag. Eerder was ze rechterlijk ambtenaar in opleiding (raio). Onlangs maakte zij bekend weer aan de slag te gaan als officier van justitie in Den Haag.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

U ging van OM naar rechtbank en nu opnieuw naar de staande magistratuur: wat miste u het meest aan uw werk als officier van justitie?
Ik miste het teamwerk met de politie en andere ketenpartners en de dynamiek en onvoorspelbaarheid van het vak. In de rechtbank Den Haag heb ik een verrijkende tijd gehad waarin ik leuke collega’s heb ontmoet en veel interessante zaken mocht doen, daarvoor ben ik erg dankbaar. Ik heb niet alleen veel geleerd op vakinhoudelijk gebied maar zeker op persoonlijk gebied. Zo ben ik er achter gekomen dat ik toch echt het meest in mijn element ben als spin in het web in de opsporing en vervolging.

In een interview in het FD in 2009 zei u dat rechters steeds meer publieke figuren worden: ze dragen ‘toga’s van glas’ en dat maakt kwetsbaar. In hoeverre speelt dit mee bij uw beslissing?
Haha, goed speurwerk! Dat is lang geleden zeg. Ik denk dat de media-aandacht voor rechters, en dus ook de kwetsbaarheid, alleen maar groter is geworden. Twitterende rechtbankreporters, social media, livestreams vanuit de rechtszaal dat is as we speak aan de orde van de dag. Dit geldt ook voor de officier van justitie. Die ligt als openbaar aanklager eigenlijk nog meer onder een vergrootglas. Dit aspect van de baan heeft bij mij niet meegespeeld in mijn beslissing. Je weet dit al voor je het vak kiest en je moet ermee om kunnen gaan.

Welke nieuwe inzichten neemt u mee vanuit uw werk bij de Rechtspraak?
Ik heb nog meer respect gekregen dan ik al had voor de manier waarop rechters en juridisch medewerkers de dossiers tot in de haarvaten beheersen en letterlijk overuren draaien om onder alle omstandigheden zo goed mogelijk recht te spreken. Verder heb ik nog scherper voor ogen wat van belang is om inhoudelijk een goed strafdossier op te bouwen nu ik zelf vonnissen heb geschreven en zaken heb voorgezeten. Ook op processueel en logistiek gebied heb ik gezien hoe zaken efficiënter zouden kunnen. Deze inzichten neem ik allemaal mee.

OM-topman Gerrit van der Burg zei in april in de media dat het Openbaar Ministerie er harder aan moet werken een diverse organisatie te worden. Hoe ziet u dit?
Mijn ervaring is dat het OM zich hier al jaren voor inzet. Zo was ik voor mijn vertrek bij het OM al enkele jaren actief in de landelijke denktank diversiteit en inclusie van het OM. De wil is er zeker. Mijn stellige overtuiging is dat het tijd nodig heeft. Diversiteit is een complex onderwerp dat raakt aan cultuur en de innerlijke mens. Dat soort zaken verander je niet van de een op de andere dag. Diversiteit gaat overigens wat mij betreft niet alleen om etniciteit. Het gaat ook om sociaal-economische klasse, werkervaring, geloofsovertuiging, seksuele geaardheid of arbeidsbeperking. Het OM heeft mensen nodig die op alle vlakken een representatieve vertegenwoordiging van de Nederlandse samenleving vormen. Dat is belangrijk voor de herkenbaarheid en daarmee het vertrouwen.

Als u het voor het zeggen had, dan …
zou ik meer investeren in kinderen die opgroeien onder kansarme omstandigheden. Ik weet helaas uit eigen ervaring hoe verdomd moeilijk het is om op te klimmen uit een sociale achterstandspositie. Een investering in de jeugd is een investering in de toekomst.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Zeker het succesvol afronden van de zesjarige raio-opleiding in 2014!

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Ik haal inspiratie uit gesprekken met mensen die met passie spreken over hun leven of baan, podcasts, muziek en boeken.

Wat is niet over u bekend, dat wel interessant is?
Ik houd van cocktails shaken.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Met een episch goede verhalenverteller.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top