Notariaat juicht versnelling tuchtrecht toe

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is ingenomen met het besluit van de Tweede Kamer om tuchtrechtprocedures in het notariaat en de advocatuur te versnellen. Het wetsvoorstel dat deze spoedprocedure mogelijk moet maken werd gisteren met algemene stemmen door de Tweede Kamer aanvaard. Met de nieuwe wet kunnen niet goed functionerende notarissen snel worden berecht, wat de kwaliteit van de beroepsgroep ten goede komt.

“In het verleden kon een uitspraak van een kamer van toezicht soms jaren op zich laten wachten. Met deze wet kan de termijn voor een uitspraak zelfs worden verkort tot twee weken. Niet goed functionerende notarissen kunnen op deze manier snel worden berecht. Dat is niet alleen gunstig voor de klanten van notarissen, maar ook voor het functioneren van de hele beroepsgroep”, aldus KNB-voorzitter Erna Kortlang. De KNB zal er bij de Eerste Kamer op aandringen dit wetsvoorstel voortvarend te behandelen.

De KNB toont zich al lang voorstander van de mogelijkheid om notarissen die zich niet aan de regels houden met onmiddellijke ingang te schorsen. Overigens staat de hele organisatiestructuur rond het notarieel tuchtrecht momenteel ter discussie. De KNB pleit voor de komst van vijf kamers van toezicht in plaats van de huidige negentien.

Het beleid van de KNB is erop gericht om de kwaliteit van de beroepsgroep zo goed mogelijk te waarborgen. Vorige week maakte de KNB in dat kader bekend dat de organisatie een verplichte intercollegiale toetsing heeft ingesteld. Door speciaal opgeleide notarissen als auditoren de bevoegdheid te geven om notariskantoren te bezoeken en dossiers in te zien, wil de KNB de kwaliteit van het notariaat blijvend waarborgen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven