Notaris uit ambt gezet wegens grote kantoor- en privéschulden

Delen:

29 juli Geschorste notarisJarenlang stond de notaris onder verscherpt financieel toezicht. Het mocht niet baten. Begin mei werd hij wegens grote financiële problemen uit het ambt gezet, maar mag volgens het Parool gewoon blijven doorwerken.

‘Technisch failliet’ zou de notaris zijn, aldus het Bureau Financieel Toezicht (BFT) – maar de notaris zelf bestrijdt dat. Financieel ging bij de notaris van alles mis. Zelfs een stille bewindvoerder, die de financiële situatie van de notaris in 2013 onderzocht mocht niet baten. De notaris kampte al jaren met een negatieve kantoorliquiditeit, en sinds 2015 ook van een negatieve solvabiliteit. In 2015 leed het kantoor een verlies van 65 duizend euro en had de notaris een privéschuld van bijna 400 duizend euro, veroorzaakt door de aankoop en restauratie van zijn monumentale kantoorpand, wat uitliep op een fiasco. Een van de schuldeisers, het Nationaal Restauratiefonds, heeft executoriaal beslag ­laten leggen op het pand. Daarnaast voldeden de financiële administratie en afwikkeling van boedeldossiers niet aan de te stellen eisen.

De notaris moest van het BFT zijn privé-opnamen uit de kantoorkas beperkt houden, maar deed dat niet. Dat verslechterde de financiële positie alleen maar. Hij had aanzienlijke achterstanden in de afdrachten van btw en loonheffing (ondanks een met de belastingdienst afgesproken betalingsregeling), die eind 2015 waren opgelopen tot 160 duizend euro, inclusief verhogingen, boetes en rente. De notaris had privé te maken met een hoge restschuld op zijn woonhuis en hoge alimentatieverplichtingen. Zakelijk pakte de overstap naar een nieuw automatiseringspakket slecht uit. Bij de bank kreeg hij geen krediet meer. Dat hij in 2015 vier maanden was geschorst, deden de zaken ook al geen goed. De Kamer voor het Notariaat (Arnhem-Leeuwarden) kan dan ook niet anders dat de notaris uit het ambt zetten, zo blijkt uit een uitspraak die 26 juli is gepubliceerd.

Volgen het Parool betreft het de Hilversumse notaris Harm ten Broecke (54). Omdat Ten Broecke hoger beroep heeft ingesteld en de Kamer heeft ­verzuimd een spoedmaatregel op te leggen, mag de notaris aan het werk blijven, zo meldt de krant.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven