NVVR opent de aanval op ‘verkeerstoren’ Henk Naves

Delen:

Foto: Pixabay

Met een gepeperde brief aan de Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid heeft de rechtersvakbond Nederlandse Vereniging van Rechtspraak (NVvR) de aanval geopend op de ‘top-down’ plannen van de Raad voor de rechtspraak (RvdR). Directeur Geert van Rhee van de NVvR schrijft dat de plannen van RvdR-voorzitter Henk Naves slecht zijn gevallen bij rechters en raadsheren “en dat wordt niet alleen veroorzaakt door een gebrekkige communicatie hierover, ook de uitgezette lijnen zelf zijn voor onze leden reden tot zorg.”

Herverdelen

In juli lanceerde Naves plannen voor een nieuwe bestuursvorm. Die ingreep was volgens de RvdR nodig om de “complexe” en “niet effectieve” rechtspraak beter te besturen. Het nieuwe bestuursmodel komt neer op een meer centralistische aanpak, waarbij de Raad voor de Rechtspraak meer macht krijgt om rechters en rechtszaken te herverdelen over het land en om de achterstanden binnen de rechtspraak weg te werken. De elf rechtbanken en vier gerechtshoven in Nederland krijgen daarom de komende jaren minder te zeggen over de eigen organisatie. Met die aanpak wil Naves tegemoet komen aan de kritiek van de Visitatiecommissie Gerechten 2018.

Superverkeerstoren

Maar rechters zien dit plan helemaal niet zitten, schrijft Van Rhee aan de Kamercommissie. “De aanpak getuigt van een top-down aanpak,” aldus Van Rhee. “Zoals een van onze leden formuleerde: het lijkt het op de oprichting van een superverkeerstoren die op afstand van alles voor en over rechters beslist. Oog voor het contact met de werkvloer, de achilleshiel van de laatste jaren, ontbreekt.”

Vliegende brigades

Ook hebben rechters kritiek op de plannen om flexpools samen te stellen. Van Rhee: “Dit wekt ten onrechte de suggestie dat een verkeerde verdeling van de rechters over Nederland de oorzaak is van de te lange doorlooptijden. Dit is onjuist: in het hele land zijn er grote rechterstekorten en de NVvR vreest dat deze aanpak slechts betekent dat het ene gat met het andere gevuld wordt.”

Geen kritische zelfreflectie

Naves’ ideeën over leiderschapsontwikkeling zijn bij de NVvR-achterban eveneens in het verkeerde keelgat geschoten. “Door MBA-cursussen aan te bieden aan rechters met managementspotentieel wordt juist de afstand tussen werkvloer en bestuurders verder vergroot.” Van Rhee betreurt het dat de Raad voor de rechtspraak “geen blijk geeft van kritische zelfreflectie, zoals de visitatiecommissie wel heeft aangeraden.”

Zie ook: https://www.mr-online.nl/zaken-overnemen-wordt-makkelijker-voor-rechtbanken/

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven