NVvR: speciale schadekamer bij strafzaken

Delen:

Foto: Geert Snoeijer

De Wetenschappelijke Commissie van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) pleit voor een speciale schadekamer voor de beoordeling van schadevorderingen in strafzaken. Die aanbeveling maakt deel uit van een kritisch advies dat de Wetenschappelijke Commissie heeft uitgebracht aan de ministers Grapperhaus en Dekker over de wetsvoorstellen tot wijziging van de Boeken 3 tot en met 6 van het Wetboek van Strafvordering. Deze concept-wetsvoorstellen zijn een onderdeel van het grote herzieningsproces van dit wetboek.

Lacune

De commissie zegt dat de beoordeling van schadevorderingen van een geheel andere aard is dan het beoordelen en behandelen van een strafzaak. “Voor die beoordeling zijn andere vaardigheden en deskundigheden nodig.” De commissie noemt het daarom een lacune dat in de memorie van toelichting geen aandacht wordt besteed aan de wijze waarop de gerechten deze taak moeten uitvoeren.

“Voor een verantwoorde, consistente en voorspelbare afdoening is het noodzakelijk dat elke rechtbank een speciale schadekamer in het leven roept waarin zowel civiele rechters als strafrechters worden opgenomen,” schrijft de commissie. “Zeker in de eerste jaren, waarin nieuwe jurisprudentie moet worden gevormd, lijkt een dergelijke opzet noodzakelijk.”

Hoger beroep

De commissie adviseert de ministers om het hoger beroep te concentreren bij één gerechtshof, “om consistentie en eenheid te brengen in de criteria voor toekenning van schadevergoedingen naar billijkheid.”

Die criteria zijn sterk verweven met een feitelijk oordeel, en daardoor minder geschikt voor beoordeling in cassatie. “Het lijkt voor de hand te liggen daartoe het gerechtshof Den Haag aan te wijzen,” adviseert de commissie. “Aangezien daar voor het beoordelen van deze vorderingen al expertise aanwezig is.”

Regierol

De commissie zet voorts vraagtekens bij een aantal voorgestelde vernieuwingen, zoals de grotere regierol voor de voorzitter van de meervoudige kamer. Ook plaatst de commissie kanttekeningen bij de mogelijke beperkingen van de verplichte procesinleiding.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven