OM wil nieuwe energie op afpakken crimineel geld

Delen:

Foto: Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie (OM) en de opsporingsdiensten willen nieuwe energie op afpakken en komt daarom met een nieuwe strategie. Bij de strategie moet vanaf het begin van een onderzoek worden gekeken wat de beste opsporingsmethode is. ‘Het is tijd voor vak-volwassenheid.’

“Het is nog steeds niet standaard dat in ieder onderzoek waarin het motief geld verdienen is, er door een financiële bril wordt gekeken en geldstromen worden gevolgd. Dat moet echt anders,” zegt officier van justitie Janneke de Smet-Dierckx, verantwoordelijk voor het afpakken bij het OM.

Vorig jaar werd ruim 171 miljoen euro crimineel geld afgepakt. Daarmee werd de afpakdoelstelling – voor 2018 160 miljoen euro – voor het zevende jaar op rij wel gehaald. Er is echter onvrede over het bedrag dat lager is dan het afpakresultaat van voorgaand jaar. Toen werd 221 miljoen euro afgepakt.

Bovendien was het halen van de doelstelling grotendeels te danken aan de schikking van 100 miljoen euro die het OM met ING trof wegens nalatigheid bij het voorkomen van witwassen. “We pakken wel af in meer zaken, maar de verbreding is nog onvoldoende. We zijn nog te veel afhankelijk van grote klappers zoals ING,” zegt de Smet-Dierckx.

Slimmer

De tegenstander is door de extra aandacht voor afpakken van het OM volgens Smet-Dierckx slimmer geworden. “Bijna geen enkele crimineel koopt nog een auto op eigen naam of zet het geld op een bankrekening of stopt het in een sporttas op de achterbank van zijn auto, terwijl dit een paar jaar geleden nog wel zo was,” zegt de Smet-Dierckx.

“Virtual currency wordt gebruikt, geld wordt contant vervoerd in ingenieuze verbergruimtes in auto’s, op slinkse wijze in het bancaire systeem gebracht, de hele wereld rond gepompt en staat niet meer op naam. Dit vraagt investeringen en tijd van ons, we moeten onze kennis blijven ontwikkelen. Er staat niemand bij de deur die zegt, ‘daar ligt het geld’. Er wordt steeds meer moeite gedaan om het af te schermen.”

Gelstromen

In de nieuwe strategie, waarmee OM en opsporingsdiensten dit jaar mee komen, wordt van begin af aan gekeken wat de beste opsporingsmethodiek is en op welke manier er het beste ingegrepen kan worden. “Waar wij vanuit de traditionele opsporing geneigd zijn om voor de ‘kilo’s en kerels’ te gaan, moeten wij breder gaan kijken en financiële opsporing als middel zien. Net zoals forensische opsporing een middel is,” zegt de Smet-Dierckx. “Geld is vaak de uiterlijke verschijningsvorm van onderliggende verborgen criminaliteit. Door beter naar geldstromen te kijken, ga je ook meer zien. We moeten die geldstromen volgen om bij de top van de misdaad terecht te komen”

Afpakken wordt dan ook een vast onderdeel van de aanpak van ondermijnende criminaliteit. “Het is nu tijd voor een volgende stap. Het is tijd voor vak-volwassenheid. Uiteraard gaan we nooit er voor 100 procent in slagen, maar het moet beduidend beter dan tot op heden. De opsporingspartners hebben laten weten dat zij dit belang ook zien.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven