Juridisch nieuws Rechtspraak

Onafhankelijk onderzoek naar Rechtbank Noord-Nederland

Rechtbank Groningen
De rechtbank in Groningen

Er komt een extern, onafhankelijk onderzoek naar de onrust over de angstcultuur binnen de Rechtbank Noord-Nederland. Daarvoor wil de rechtbank een ervaren externe gerechtsbestuurder aantrekken.

Waarnemend rechtbankpresident Albert Ploeger heeft dat woensdag 13 november bekendgemaakt tijdens het Georganiseerd Overleg tussen de Raad voor de rechtspraak en de vakbonden FNV Overheid, Juvox, CNV en CMHF.

Toelichting

Namens de Rechtbank Noord-Nederland waren Ploeger en niet-rechterlijk bestuurder Madelon de Wilde aanwezig om een toelichting te geven op de ontwikkelingen binnen de rechtbank. In het overleg is afgesproken dat de nieuwe, nog aan te trekken bestuurder voorafgaand aan het onderzoek overlegt met de bonden. De Raad voor de rechtspraak zal de bonden geïnformeerd houden over het onderzoek.

Tijdelijk bestuurder

Er is nog niet bekend wie het onderzoek gaat doen, en wat de onderzoeksvragen zijn. Wel heeft het rechtbankbestuur bekendgemaakt een ervaren externe gerechtsbestuurder te willen aantrekken. Die moet het bestuur van de rechtbank tijdelijk versterken, voor enkele dagen in de week. De tijdelijke bestuurder krijgt als bijzondere opdracht het extern onderzoek in werking te zetten. Wat de rol van de bestuurder precies wordt, is nog onderdeel van de besluitvorming, zegt een woordvoerder van de rechtbank. Wel is toegezegd dat deze bestuurder voor de start van het onderzoek gaat kennismaken met de vakbonden om over de vorm en de inhoud van het onderzoek te overleggen, aldus bestuurder Yntse Koenen van FNV Overheid. De rechtbank wacht een advies van de ondernemingsraad nog af.

Ondernemingsraad

Het rechtbankbestuur zegt het belangrijk te vinden dat het onderzoek wordt gedaan in goed overleg met de ondernemingsraad, de gerechtsvergadering en de medewerkers in de organisatie. De vakbonden hadden zo’n onderzoek geëist na berichten op mr-online over een angstcultuur en een onveilig werkklimaat binnen de rechtbank. Na deze berichten stapte rechtbankpresident Maria van de Schepop op.

Yntse Koenen van FNV Overheid en Albert Ploeger zeggen dat het gesprek in het Georganiseerd Overleg constructief is verlopen.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures