Pilot OM: jonge hackers op het rechte pad krijgen

Delen:

30 okt Pilot OM
Foto: Pete Linforth/Pixabay

Het Openbaar Ministerie gaat met andere ketenpartners de pilot Hack_Right uitbreiden om jonge hackers (12-23 jaar) weer op het rechte pad te krijgen én te houden. Gisteren ondertekenden zij, samen met zo’n twintig bedrijven, een intentieverklaring om mee te werken aan de pilot.

Hack_Right is een pilot project waarin door OM, Politie, Reclassering Nederland, Halt en de Raad voor de Kinderbescherming wordt samengewerkt om een nieuw strafrechtelijk traject voor jonge hackers op te zetten. Hackers tussen 12 en 23 jaar, die voor het eerst een cyberdelict hebben gepleegd, krijgen binnen Hack_Right de kans om hun gedrag te verbeteren. De jongeren krijgen een alternatieve of aanvullende straf gericht op herstel, training en coaching. Met Hack_Right willen de initiatiefnemers recidive voorkomen en de jongeren kans geven hun talent te ontplooien – binnen de grenzen van de wet.

Daarvoor is de medewerking van ethisch hackers en bedrijven onontbeerlijk, vindt het OM. Inmiddels zijn er meer dan twintig bedrijven die de jongeren willen trainen en coachen. Het gaat om grote als kleine bedrijven, in de cybersecurity-branche, maar ook om organisaties uit de bankensector en accountancy.

Per jaar worden zo’n zeventig jongeren tussen de 12 en 23 jaar aangehouden voor cybercrime. Omdat vooral kleinere bedrijven en scholen relatief weinig aangifte doen, is het werkelijke aantal jonge plegers van cybercriminaliteit vermoedelijk vele malen hoger.

Effectievere sancties

Hack_Right kan verder worden ontwikkeld dankzij (onder andere) een bijdrage uit het Koers en Kansen-programma van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Vanuit dit programma wordt onderzocht wat effectievere sancties zijn naast of in de plaats van al bestaande maatregelen, zoals boetes, taakstraffen en detentie.

“We moeten niet wachten tot jonge hackers zich hebben ontwikkeld tot grote criminelen”, zei officier van justitie Martijn Egberts dinsdag tijdens de bijeenkomst ‘Partners in Crime’ in Woerden, waar de intentieverklaring werd ondertekend. Egberts is landelijk portefeuillehouder cybercriminaliteit van het OM. “Juist wanneer jongeren de eerste stapjes op het criminele hackpad zetten, moeten we ze vinden en het traject Hack_Right laten volgen.”

Floor Jansen van het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid van de Politie onderstreepte dat: “Op zo’n moment is gedragsverandering nog het meest kansrijk. Als ze zeer diep in de criminaliteit zitten, wordt dat een stuk moeilijker. Cybercriminaliteit is een van de grootste bedreigingen van onze maatschappij.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven