Pleiten voor Dummies

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pleitgenootschap Eggens

De goede overdracht van informatie en argumenten is voor een jurist onmisbaar. Kennis is immers slechts macht als je iets met die kennis kunt. Maar hoe vertolkt een goed jurist de veelalarchaische letter der wet in een vlammend pleidooi? Wat zijn de kneepjes van het vak? Hoe zorg ik voor een pleidooi dat juridisch dichtgetimmerd is maar niet slaapverwekkend?

Om hier achter te komen bezocht ik pleitgenootschap Eggens, gevestigd te Utrecht. Ik bezocht een cursusinleiding en interviewde Brian van Loozenoord, Bestuurslid intern bij Eggens. In deze blog deel ik mijn ervaring.

Pleitcursus
Bij binnenkomst merkte ik gelijk dat de cursus druk bezocht was. Ik vroeg (en vraag) me af of dit slechts voor deze eerste bijeenkomst het geval zou zijn of dat het altijd druk zou zijn bij de pleittrainingen. Ik nam plaats en zocht wat contact met mijn buurman, die deze pleitcursus onder andere volgde voor zijn CV.

Na wat integratie onder de deelnemers stak de cursusbegeleiding van wal en werd de structuur van de cursus op het whiteboard geschreven. Op het bord stond een handvol onderwerpen die allemaal met het pleiten te maken hebben. De spreker vertelde dat je binnen een half jaar aan trainingen het beginnerstraject kunt afronden en aan het gevorderdentraject kunt beginnen.

Deze eerste les hielden we ons bezig met een van de belangrijkste onderdelen van een goed pleidooi; structuur. Iedereen kreeg een gedeelte van een vooraf geschreven pleidooi op een a4’tje. Aan ons was de taak om binnen 5 minuten het pleidooi in de goede volgorde te leggen. Dat was niet erg lastig. Daarna ging de cursus over verschillende pleitstijlen. Zo bestaat er bijvoorbeeld de dominee-stijl, waarin de spreker zijn argumenten brengt in het licht van het belang van de de maatschappij bij de zaak. Daarnaast is er de koopmanstijl. Bij de koopmanstijl is actief gebruik van werkwoorden en een doelmatige manier van overtuigen het credo.

Interview
Na het einde van de eerste training interviewde ik Brian van Loozenoord.
Allereerst vertelde hij mij dat zelfverzekerd worden in het spreken een van de belangrijkste dingen is dat hij van het volgen van de cursus heeft geleerd. Daarnaast zei hij mij dat hij van de cursus heeft geleerd om de kracht van zijn pleidooi uit zijn eigen karakter te halen, in plaats van een ander na te doen. Op die manier is het ook makkelijker om rustig te blijven tijdens het spreken.

Ik vroeg aan hem waarom hij dacht dat de universiteit zelf geen pleittrainingen gaf. Aan de ene kant vond hij dat raar, omdat het kunnen pleiten een erg waardevolle vaardigheid is. Daarnaast wordt er in Groningen als afstudeerproject een oefenrechtbank afgelegd in plaats van een scriptie geschreven, dus het kan wel. Hij toonde echter ook begrip voor de situatie zoals die nu is. Rechtsgeleerdheid is immers een studie die vooral gericht is op academische kennis en theorie. Het oogt vanuit die invalshoek niet noodzakelijk om studenten te leren pleiten.

Verder zei hij nog dat voor een samenhangend en overtuigend pleidooi, een goede structuur het belangrijkste is. Tenslotte merkte hij op dat iedereen een goed pleiter kan worden en dat aanleg daarvoor geen vereiste is. Voor velen is het feitelijk beginnen met pleiten en pleittraingen de grootste drempel. Inclusief borrel was de avond geslaagd. Ik kan het aan iedereen aanraden om een keer mee te doen. Zelf hoop ik binnen een half jaar dat vlammende pleidooi te kunnen houden.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top