Pop-up tentoonstelling mensenrechtenhelden

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Ansichtkaart2_lowres
Artikel 1 UVRM op huid, beeld uit tentoonstelling (foto: Arno Rotte)

Bij drie grote kantoren is op 10 december − op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens − de pop-up tentoonstelling ‘My Human rights Hero’ geopend. Ook op andere plaatsen werd aandacht besteed aan de mensenrechtendag.

Met de tentoonstelling willen Houthoff, HVG Law, NautaDutilh het belang van de mensenrechten onderstrepen en hun medewerkers en cliënten inspireren. Als lid van Pro Bono Connect geven deze drie kantoren pro bono juridisch advies of ondersteuning bij juridische procedures aan organisaties en initiatieven die zich voor mensenrechten of het algemeen belang inzetten.

Ansichtkaarten

De pop-up tentoonstelling is een uitvloeisel van de tentoonstelling My Human Right Hero. Die is een initiatief van Justice and Peace Nederland en bestaat uit portretfoto’s en verhalen van bekende en minder bekende mensenrechtenverdedigers. Kunstenaar Julia Brants maakte de portretten samen met fotograaf Gregor Servais; ze bieden een blik in het werk en de inspiratiebronnen van de geportretteerden. Daarnaast bracht Brants de dertig artikelen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) op een opvallende manier in beeld: fotograaf Arno Rotte fotografeerde de huid – als symbool van universaliteit − van dertig mensen van over de hele wereld en die gebruikten ze als achtergrond voor teksten uit de UVRM-artikelen. Ze maakten er een serie ansichtkaarten van die bezoekers van de tentoonstelling kunnen meenemen en versturen.

Inspiratiebronnen

In beeld gebracht zijn onder andere Kathleen Ferrier (oud-politicus en docent mensenrechten aan de Aziatische universiteit voor vrouwen in Bangladesh), Christina Moreno (mensenrechtenadvocaat en oprichter van de stichting She Matters), Marcel Kleizen (medeoprichter van de sociale onderneming Humanity Cab) en Paul Vriend (oud-medewerker van The Ocean Cleanup). Zij vertellen wie de inspiratiebronnen zijn voor hun mensenrechtenwerk. Op de kantoren is een selectie van de portretten uit de originele tentoonstelling te zien.

Graadmeter rechtsstaat

Joost_Italianer-GregorServais_lowres
Het portret van Joost Italianer (NautaDutilh), gemaakt door Gregor Servais

Bij NautaDutilh hangt ook een portret van Joost Italianer aan de muur, oud-partner en momenteel adviseur van het kantoor. Hij is speciaal voor de pop-up tentoonstelling geportretteerd vanwege zijn jarenlange inzet als bestuurslid Lawyers for Lawyers, een stichting die zich wereldwijd inzet voor onderdrukte advocaten. Italianer pleit op de tentoonstelling voor het naleven van de rechten van de mens en het steunen en beschermen van diegenen die deze verdedigen. “De UVRM is door de VN vertaald naar de Basic Principles on the Role of Lawyers, de rechten van de advocaat. Deze gaan specifiek over de cruciale rol van de advocaat in de rechtstaat. De mate waarin de onafhankelijke rol van de advocaat beschermd wordt, is een graadmeter van de rechtsstaat en daarmee ook van de rechten van de mens. Ik denk dat de ontwikkelingen van de laatste maanden in Nederland illustreren dat het geen vast gegeven is dat advocaten hier altijd buiten schot blijven”, aldus Italianer.

Mensenrechtenmens

De Internationale Dag van de Rechten van de Mens bestaat sinds 1950 en werd ingesteld twee jaar nadat op 10 december 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen door de Verenigde Naties. Op tal van plaatsen in de wereld wordt aandacht aan de dag besteed, zo ook in Nederland.’
Het College voor de Rechten van de Mens maakte 10 december bekend dat de titel ‘MensenrechtenMens 2019’ gaat naar Laura Adèr en Eve Aronson, oprichters van Fairspace. De titel wordt toegekend aan een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor mensenrechten in Nederland. Dit jaar staat de prijs in het teken van het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen. Fairspace is opgericht om op te komen tegen  straatintimidatie.

Demonstratie Turkse ambassade

De Stichting DBA (Dag van de Bedreigde Advocaat; die op 24 januari plaatsvindt) greep de mensenrechtendag aan voor een demonstratie bij de Turkse ambassade in Den Haag. DBA bracht verslag uit aan de Turkse ambassadeur over de fact finding mission naar gedetineerde advocaten in Turkije en riep op tot hun vrijlating. Het onderzoek werd samen met Europese en internationale advocatenorganisaties uitgevoerd.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top