Rechtbank Gelderland pakt werkdruk aan

Delen:

Foto Raad voor de rechtspraak

Drie teams van de rechtbank Gelderland hebben meegedaan aan een project om de werkdruk te verminderen. Hiervoor heeft de rechtbank een ‘actieteam Goed en Gezond Werken’ opgericht. Dit heeft onder meer geleid tot het aanpassen van werkprocessen.

De rechtbank heeft hierbij begeleiding gekregen van adviesbureau Schouten en Nelissen dat het project Goed en Gezond Werken uitvoert in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het departement heeft voor Goed en Gezond Werken een half miljoen euro uitgetrokken.

“We richten ons op de positieve kant,” zegt senior P&O adviseur Anne-Lou Geessinck van de rechtbank. “We willen graag dat onze medewerkers fit en gezond zijn, ook mentaal én zowel binnen als buiten de rechtbank. Alleen zo kunnen we zorgen voor duurzame inzetbaarheid.”

Middenin de maatschappij

“Als rechtbank opereer je middenin de maatschappij,” legt Geessinck uit. “Die verandert, en daardoor ook het werk van de rechtspraak. Dat vraagt heel wat van medewerkers.”

Vitaliteit is een van de pijlers om de inzetbaarheid te bevorderen. “Vitaliteit is voor medewerkers essentieel om ook op de lange termijn optimaal te kunnen presteren,” meent Geessinck. “Een medewerker kan nog zo veel kennis en ambities hebben, maar wanneer hij niet fit is, geen balans weet te vinden tussen werk en privé, of in een omgeving werkt die niet aansluit bij zijn drijfveren en waarden, zal hij minder in staat zijn optimaal te presteren.”

Uit het medewerkerswaarderingsonderzoek van de rechtbank kwam naar voren dat rechtbankmedewerkers de werkdruk als hoog ervaren. Geessinck: “Daarop richt het actieteam zich. Met kleine stapjes. Dit past bij ons, omdat het behapbaar is. Het is praktisch en, ook belangrijk, niet top down. Het actieteam begeleidt en coördineert, de teams doen het.” In het actieteam doen allerlei mensen mee, zowel rechters en juridisch medewerkers als teamleiders.

Cijfers

Geessinck is positief over de eerste ervaringen. “Ik vond het best spannend, want er is al een hoge werkdruk en dit komt erbij, maar ik zie nu al dat mensen in de teams er heel serieus mee bezig zijn en positief zijn.”

Omdat het actieteam in mei is begonnen, durft Geessinck nog geen effecten te benoemen. “Het duurt natuurlijk ook langere tijd voordat je effect ziet, in cijfers bijvoorbeeld. Het belangrijkste is dat mensen minder werkdruk ervaren.”

In oktober is een boek verschenen over het project van het ministerie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven