Rechter doet steeds minder vaak uitspraak in echtscheidingszaken

Rechters doen tegenwoordig in slecht 6 procent van de echtscheidingen een uitspraak. Negen jaar geleden was dat nog bij 31 procent van de echtscheidingen. (Advocaat)mediators worden het meest ingeschakeld bij een scheiding.

Delen:

Rechter doet steeds minder uitspraak in echtscheidingszaken
Beeld: Pixabay

Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Kantar, in opdracht van de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS). Aanleiding van het onderzoek is het tienjarig jubileum van de Dag van de Scheiding op 11 september 2020.

Mediation

Volgens advocaat Alexander Leuftink (Link Advocaten), voorzitter van de vFAS (950 leden) lukt het in de meeste gevallen om een scheiding in goed overleg te begeleiden, op emotioneel én juridisch vlak. De gang naar de rechter is in tien jaar met ruim 65 procent afgenomen. Er wordt steeds meer in onderling overleg vastgesteld, met of zonder tussenkomst van een (advocaat)mediator, zo blijkt uit het onderzoek: 41 procent scheidende stellen kiest voor begeleiding van een (scheidings)mediator.

Partneralimentatie

In een kwart van de gevallen wordt partneralimentatie vastgesteld, waarbij 62 procent vasthoudt aan de wettelijke termijn van twaalf jaar (voor 1 januari 2020) of de huidige termijn van vijf jaar. Ruim een derde (36 procent) van de ondervraagden zou liever zien dat de maximumduur wordt teruggebracht naar vijf jaar. De helft van de respondenten vindt dat de hoogte van de partneralimentatie zou moeten worden gemaximeerd, en dat trouwen onder huwelijkse voorwaarden de standaard zou moeten zijn.

Co-ouderschap

Co-ouderschap wordt steeds populairder: nu in 34 procent van de gevallen, in 2011 was dat 25 nog procent. Bijna de helft van de ex-partners vindt dat co-ouderschap het uitgangspunt zou moeten zijn. Opvallend is dat mannen meer uitgesproken voorstanders zijn van co-ouderschap (60 procent, tegen 40 procent bij vrouwen), dat het contact met beide ouders gelijk moet worden gehouden (mannen: 69 procent, vrouwen: 57 procent) en dat dit in het belang van het kind is (mannen: 49 procent, vrouwen: 36 procent).

Bird-nesting

Drie procent van de gescheiden stellen kiest voor bird-nesting (kinderen in het ouderlijk huis, ouders vliegen in en uit). Iets meer dan de helft (54 procent) vindt dat heen en weer reizen niet te belastend mag zijn voor de kinderen en 36 procent vindt dat er een maximumafstand moet komen tussen de huizen van beide ouders.

Zorgen

Financiën zijn voor veel gescheiden stellen een probleem. Een derde geeft aan bezorgd te zijn of zij na de scheiding kunnen rondkomen. Evenveel stellen zijn bezorgd over de emotionele gevolgen voor de kinderen. Bijna de helft (46 procent) van de vrouwen maakt zich voornamelijk zorgen om de huisvesting. Mannen maken zich voornamelijk zorgen over de emotionele gevolgen voor de kinderen (36 procent), gevolgd door huisvesting (32 procent). Mensen zonder kinderen maken zich vaker zorgen over eenzaamheid (30 procent). Ex-partners die er gezamenlijk uit zijn gekomen, maken zich minder vaak zorgen, zo blijkt uit het onderzoek.

Meer over de Dag van de Scheiding en de vFAS: klik hier voor een YouTube-video.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven