Rechters: geen lid van parlement en voortaan financiële belangen melden

De ministers Dekker (Rechtsbescherming) en Ollongren (Binnenlandse Zaken) doen voorstellen om de onafhankelijkheid, onpartijdigheid en integriteit van de Nederlandse rechtspraak te versterken. Zo mogen rechters geen functie bekleden in de landelijke politiek en worden maatregelen getroffen om financiële belangenverstrengeling bij rechters te voorkomen.

Delen:

Rechters: geen lid van parlement en voortaan financiële belangen melden - Mr. online
Foto: Depositphotos

“In een rechtsstaat mag geen enkele twijfel bestaan over de onafhankelijkheid van rechters”, zegt minister Dekker. Deze wettelijke maatregelen dragen daarom bij aan het vertrouwen in onze rechtspraak.” De wijzigingen zijn mede naar aanleiding van aanbevelingen van de Group op States Again Corruption (GRECO) van de Raad van Europa.

Minister Ollongren zegt deze aanpassingen van harte toe te juichen. “Zo zie je dat aanbevelingen van GRECO effect hebben. Hiermee vervolmaken we de scheiding van de macht tussen politiek en de onafhankelijke rechtspraak.”

Wetswijziging

Om deze maatregelen door te voeren worden de Wet op de rechterlijke organisatie en enkele andere wetten op drie punten gewijzigd. Zo mogen rechters niet langer lid zijn van de Eerste Kamer, de Tweede Kamer of het Europees Parlement. De Raad van Europa adviseert Nederland zo’n wettelijk verbod op te nemen. Het ontbreken van zo’n verbod roept volgens de Raad vragen op in het licht van de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechtspraak. In het wetsvoorstel wordt dit verbod geregeld. Op dit moment zijn er overigens geen rechters lid van de Eerste of Tweede Kamer.

Financiële belangen

Verder komt er een (beperkt) verbod voor rechters om bepaalde financiële belangen te hebben. Daar komen een meldplicht en plicht tot registratie van financiële belangen bij. Er moet worden voorkomen dat rechters informatie – waarover zij als rechter beschikken – niet oneigenlijk gebruiken bij het bezitten, verwerven of afstoten van financiële belangen. Ook moet worden voorkomen dat zij hun financiële belangen een rol kunnen laten spelen bij hun werk als rechter.

Integriteitsbeleid

Tot slot moet er een integriteitsbeleid voor rechters komen, waarin de onafhankelijkheidswaarborgen voor de rechter zijn opgenomen. Het wetsvoorstel is in consultatie, tot 6 januari 2022. Via Internetconsultatie kan iedereen suggesties doen voor verbetering van wet- en regelgeving die in voorbereiding is.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven