Sisy Yuan (Ploum): ‘Stage tijdens corona is anders, maar inhoudelijk zeker niet minder’

Aanvankelijk zou Sisy gedurende maart en april stagelopen bij Ploum, maar vanwege het coronavirus liep dit anders dan gepland en werd de stage na twee weken geschorst. “Gelukkig kon ik de stage hervatten in september. Dat voelde een beetje als thuiskomen, zeker omdat je de mensen en het kantoor al kent.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Sisy Yuan (23) heeft de master International and European Union Law afgerond in 2019 en zit momenteel in de eindfase van de master Strafrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij verwacht in juni 2021 af te studeren en loopt stage bij Ploum in Rotterdam op de sectie Bestuurs- en strafrecht van september tot en met oktober 2020.  

Waarom heb je voor deze tijdelijke werkgever gekozen?
Ploum was voor mij al een bekende door kantoorbezoeken en andere evenementen waardoor ik al kennis heb kunnen maken met het kantoor. Wat mij erg aansprak is dat iedereen hier hard werkt, maar tevens tijd vrij maakt voor gezelligheid. Iedereen is heel vriendelijk en open, en als je een vraag hebt kun je overal terecht. Zo merk je ook dat alle deuren altijd voor je open staan – letterlijk. Verder kan het uiteraard ook geen kwaad dat Ploum een eigen stamkroeg in het pand heeft zitten…

Je was er tijdens de coronacrisis. Hoe was dat?
De eerste twee weken dat ik er in maart was waren ‘normaal’, dus ik heb gelukkig de gebruikelijke sfeer op het kantoor kunnen proeven en kennis kunnen maken met advocaten en notarissen van andere secties. De stage vanaf september was wel anders; een stuk rustiger aangezien de meesten vanuit huis werkten. Ik merkte dan ook dat de sfeer anders was dan in maart, maar inhoudelijk was de stage absoluut niet minder. In september heb ik zowel thuis als op kantoor kunnen werken, maar de maand oktober werk ik alleen nog maar vanuit huis. De stage is dan wel anders, maar in plaats van dat je bij iemand binnen loopt, pak ik nu gewoon de telefoon. Zo blijf je toch contact houden en word je vanaf een afstandje begeleid.

Wat waren je verwachtingen vooraf?
Aangezien ik al twee weken stage had gelopen bij Ploum, wist ik al wat ik van de stage kon verwachten. Zo heb ik aan vele interessante zaken mogen meewerken die variëren van belaging tot afvalstoffen en van diefstal tot fraude.

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
Omdat mijn stagebegeleider zowel advocaat als rechter-plaatsvervanger is, heb ik het geluk gehad dat ik ook naar zittingen kon gaan waar mijn begeleider als rechter zaken behandelde. Op een van die dagen vielen de zittingen wegens omstandigheden onverhoopt uit, waarop mijn stagebegeleider had geregeld dat ik zittingen van een politierechter mocht bijwonen. Deze politierechter was toen zo vriendelijk om alles tot in de puntjes uit te leggen en nam me helemaal mee door alle zaken. Die dag hebben we toen zelfs afgesloten met een ijsje!

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Nee, ik ben eigenlijk wel tevreden met mijn tijd bij Ploum.

Wat was je ‘grootste blunder’ tijdens je stage? En je grootste succes?
Ik noemde een keer een dossier van een paar honderd pagina’s ‘een groot dossier’. Dat heb ik toen geweten toen ik daarna een dossier toegestuurd kreeg van zeker duizend pagina’s als voorbeeld. Iets waar ik trots op kan zijn is de eindpresentatie die ik met een andere student-stagiair heb mogen verzorgen. Zo hebben wij het onderwerp vanuit bestuursrechtelijk en strafrechtelijk oogpunt belicht met een actieve discussie ter afsluiting.

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Ik zei tijdens mijn studie altijd dat ik later geen advocaat wilde worden, maar na mijn stage bij Ploum is het duidelijk geworden dat die conclusie voorbarig was. Of ik daadwerkelijk de advocatuur in wil weet ik nog niet, maar ik kan de optie zeker niet uitsluiten.

En tot slot: Als je dan toch in quarantaine zou moeten, met wie zou je dan een paar dagen ‘opgesloten’ willen zitten?
Ruth Bader Ginsberg. Om je hardop uit te spreken over waar je voor staat heb je lef nodig, en dat had deze powervrouw in overvloed. Mijns inziens is dat iets om jaloers op te zijn en om naar te streven.

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top