Sjef van der Putten bepleit effectief beslag- en executierecht

Delen:

Foto: Vurich Gerechtsdeurwaarders

Mr. van de Week is Sjef van der Putten (Vurich Gerechtsdeurwaarders), samen met Marc van Zanten (CMS) initiatiefnemer van een compendium vol ideeën om het beslag- en executierecht te moderniseren. Afgelopen week bespraken zij die met het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Hoe reageerde het ministerie op de voorstellen?
De mensen met wie we het bespraken, hadden het hele compendium van ruim duizend pagina’s al gelezen en de aanbevelingen gerubriceerd. Het wordt dus erg serieus opgepakt.

Wat maakt dit compendium zo bijzonder?
Het is volgens mij de eerste keer dat er zo wordt samengewerkt aan een advies aan de wetgever. Het compendium bevat bijdragen van ruim zeventig specialisten die elkaar hebben gevonden in hun wens de rechtshandhaving rechtvaardiger te maken. Het is sowieso de meest uitgebreide bundel die ooit over beslagrecht is verschenen.

Waarom is modernisering van beslag- en executierecht belangrijk?
Het beslagrecht vormt de gereedschapskist waarmee rechterlijke uitspraken worden afgedwongen. Het gereedschap is verouderd, ontoereikend en onnodig kostbaar. Daardoor wordt ruim de helft van de vonnissen nooit gerealiseerd. Dit stimuleert malafide partijen om afspraken niet na te komen. Armlastige schuldenaars worden onnodig gekweld en het vertrouwen in de rechtsstaat raakt beschadigd.

Hoe verhoudt dit zich tot de schuldenproblematiek?
Het is een misvatting dat een effectief beslagrecht strijdig is met de belangen van schuldenaars. Informatie beschermt de rechten van schuldeisers als schuldenaren en voorkomt kosten. Om vast te stellen of iemand geen vermogen heeft, is objectieve informatie nodig en die is nu niet beschikbaar. Het beslagrecht is bedoeld voor de schuldenaren die wel kunnen nakomen, maar dat niet doen; en voor die schuldenaren die lak hebben aan de rechtsstaat en medewerking weigeren. Zij moeten stevig worden aangepakt. Mensen met problematische schulden moeten worden beschermd. Er zijn zo’n 10.000 schuldsaneringen en 100.000 keer schuldhulp per jaar. De deurwaarders verrichten echter 2,5 miljoen huisbezoeken. Om de kleine minderheid van schuldenaren met problematische schulden te beschermen, is het beslagrecht tandeloos gemaakt. Daardoor ontspringt de grote meerderheid van schuldenaren mét vermogen, de dans.

Als u het voor het zeggen had dan?
Dan zou er een einde komen aan de verslindende verstekpraktijk. De rechter is belast met het beslechten van geschillen. Maar in de meeste procedures is er helemaal geen geschil; een factuur wordt gewoon niet betaald. Ook in die zaken wordt een bodemprocedure opgestart die veel tijd en geld kost, en die de rechtelijke macht belast. Al negentig jaar is hierop kritiek. Laten we dat eens oplossen. De deurwaarder kan uitstekend vaststellen dat er geen verweer of betaling is ontvangen. Als het proces-verbaal van die deurwaarder executoriale kracht krijgt, besparen we de maatschappij tientallen miljoenen per jaar.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
De lancering van Vurich, mijn eigen deurwaarderskantoor, een jaar geleden. Samen met bevriende advocaten had ik het idee bedacht een deurwaarderskantoor op te richten dat alleen voor advocaten werkt. We wisten heel goed hoe het beter kon en dat gingen we nu bewijzen. Het gaat geweldig goed, het is een feest om met zoveel bevlogen advocaten te mogen werken.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Dat is deurwaarder mr. dr. M. Teekens. In 1954 promoveerde hij op zijn proefschrift De Deurwaarder. Dit heeft het ambt gevormd en is nog altijd actueel. Een geweldig boek.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Vanaf mijn jonge jaren tot ver in mijn studententijd heb ik gewerkt bij goede groentewinkels. Ik was zo enthousiast over die mooie producten, dat ik een eigen zaak wilde beginnen. Het ondernemingsplan had ik al af. Mijn dispuutgenoten en het actieve studentenleven weerhielden me ervan dit plan te realiseren.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
IusNovum, een onuitputtelijke bron van relevante jurisprudentie en artikelen, en heerlijk om op te struinen.

Welk boek las u het laatst?
Ik ben nu bezig met wat boeken over Amsterdam, omdat ik volgende week daarnaartoe verhuis. De laatste roman was Lelieblank, Scharlakenrood van Michel Faber.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Ik kan hier nu wat grote namen noemen, maar ik zou toch kiezen voor mijn goede vriend en favoriete reisgenoot Lukas Schenkels. Mooie gesprekken, doldwaze avonturen, altijd verrast worden: ik weet zeker dat we er een geweldige tijd van zouden maken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven