Juridisch nieuws

‘Strafrecht ad fundum’

logonicomullerDe Nijmeegse studievereniging Nijmeegse Criminologische en Strafrechtelijke Studievereniging (N.C.S.V.) Dr. Nico Muller viert dit jaar haar veertigjarig bestaan. Traditiegetrouw organiseert de vereniging ieder lustrum een congres. Ter gelegenheid hiervan houdt de vereniging op vrijdag 3 november een congres over de rol van de fundamenten van het strafrecht in de hedendaagse maatschappij. De lustrumcommissie heeft gekozen voor de titel: ‘Strafrecht ad fundum’.

Verschillende strafrechtelijke onderwerpen zullen vanuit een fundamentele invalshoek in een maatschappelijke context worden geplaatst. De volgende beginselen van het strafrecht, die heden ten dage steeds meer onderwerp van discussie lijken te zijn, zullen o.a. aan de orde komen: ‘De strafbaarstelling in Europees perspectief; wie bepaalt welke gedragingen strafbaar zijn, Europa of de lidstaten?’ en ‘Bescherming van minderheden versus boeven vangen; moeten mensenrechten altijd prevaleren boven de daadkracht en functionaliteit van het strafrecht?’.  

Dagvoorzitter is prof. mr. Y. Buruma, hoogleraar Straf- en Strafprocesrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Sprekers zijn o.a. mr. G.J.M. Corstens, raadsheer bij de Hoge Raad; prof. mr. Th. A. de Roos, hoogleraar Straf- en Strafprocesrecht aan de Universiteit van Tilburg.

Dit jaar viert de Nijmeegse studievereniging dus het 8ste lustrum. Zo organiseerde zij eerder congressen over thema’s als ‘Slachtoffers van Delicten’ (1971), ‘Honderd jaar Wetboek van Strafrecht’ (1981) en ‘Onderneming en Strafrecht’ (1996). 

Op de site staat meer actuele informatie en een mogelijkheid tot voorinschrijving, dit alles onder het kopje ‘lustrum’.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws} 

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

Webmeester

Webmeester

Reactie toevoegen

Klik hier om een reactie achter te laten

Recente vacatures

Recente vacatures