Symposium: een kijk op meeroudergezinnen

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het is één van de meest actuele juridische onderwerpen van de laatste tijd: samengestelde gezinnen.

In Nederland is het zo dat een kind niet meer dan twee (juridische) ouders kan hebben. In de huidige tijd lijkt dit achterhaald te zijn: meeroudergezinnen zijn in opkomst. Het huidige familierecht weet hier echter geen raad mee. Een en ander heeft eind 2016 geleid tot het rapport Kind en ouders in de 21steeeuw van de Staatscommissie Herijking Ouderschap. Een baanbrekend rapport waarin o.a. voorgesteld wordt dat een kind maximaal vier juridische ouders kan hebben. 26 september vond, met als leidraad het rapport van de staatscommissie, een symposium plaats georganiseerd door de Kinder- en Jongerenrechtswinkel Amsterdam.

Ontvangst en start
Het symposium vond plaats in het Cinetol, Amsterdam. Ikzelf behoorde tot de organisatie en ontving de gasten. Langzaamaan zag ik dat de zaal voller en voller liep. De gasten wachtten onder het genot van een kopje koffie of thee op de eerste spreker: mr. M.I Peereboom-Van Drunick. Als docent Privaatrecht en coördinator van het vak Personen- en Familierecht aan de UvA, wist zij gelijk de aandacht te trekken van het publiek omtrent de juridische kanten van het meerouderschap.

Tweede en derde spreker
Na een applaus, was het tijd voor de tweede spreker: Drs. E. Klaver: Mediator, bijzonder curator, orthopedagoog en filosoof. Er werd gesproken over de mogelijke psychologische effecten die het opgroeien in een meeroudergezin voor een kind met zich mee kan brengen. Ondertussen werden ‘backstage’ degoodiebagsklaargemaakt. Na het interessante verhaal van drs. E. Klaver en een pauze, was het tijd voor mr. G.G. Kempenaars die als advocate dagelijks te maken krijgt met het familierecht. Er werd aandacht besteed aan het gezagsrecht en de mogelijke problemen die het meeroudergezag in de rechtspraktijk met zich meebrengt.

Ervaringsverhaal
Last but not leastde vierde spreker: Sara Coster. Geen jurist, maar een kinderwenscoach, bestuurslid van de stichting Meer dan Gewenst én ervaringsdeskundige want zij is zelf één van de drie ouders van haar twee kinderen. Op haar 35stewilde ze graag kinderen, maar een man was niet in haar leven. Haar kinderwens was echter zo groot dat zij op zoektocht ging naar de voor haar geschikte manier om moeder te worden. Een oproep op de website van stichting Meer dan Gewenst betekende een einde aan haar zoektocht: samen met een homostel neemt zij vandaag de dag de opvoeding van twee kinderen onder zich. Met haar unieke verhaal is zij meerdere malen in de media verschenen. Het publiek kreeg een inzicht in het leven van een meeroudergezin. Er werd verteld over de obstakels waar zij mee te maken krijgen nu het meerouderschap en meeroudergezag juridisch nog niet geregeld is.

Afloop en borrel
Nadat de laatste spreker haar presentje in ontvangst genomen had, werd de winnaar van de winactie bekendgemaakt. Bij aanmelding kon je namelijk kans maken voor een diner voor twee. Tijdens de borrel werd, met een hapje in de ene hand en een drankje in de andere hand, de vele informatie die wij hebben gekregen van de sprekers nabesproken.

De middag waar wij als organisatie zolang naartoe hebben geleefd was dan toch écht afgelopen. Het was een zeer geslaagde middag, zo lieten wij ons door de bezoekers vertellen. De sprekers hebben ons genoeg stof tot nadenken gegeven. Ik ben zelf ook erg benieuwd hoe meeroudergezinnen zich in de toekomst gaan ontwikkelen in de juridische wereld, vooral omdat de meningen uiteen lopen. Voldaan (en met een goed gevulde goodiebag) vertrok ik richting huis.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top