Symposium: het belang van het kind in een (v)echtscheiding

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

De aandacht voor de rechtspositie van het kind groeit en het aantal scheidingen per jaar in Nederland zijn niet schaars (maar liefst rond de 33.000 per jaar!). Een scheiding doet al veel met een kind, laat staan als het een complexe scheiding is. Dinsdag 14 mei hield de Kinder- en Jongerenrechtswinkel Amsterdam een symposium over het belang van het kind in een (v)echtscheidingssituatie waarbij de vraag centraal stond hoe het beter kan voor het kind. Een verslag door Macy.

De gasten druppelen binnen, nemen de goedgevulde goodiebag in ontvangst en wachten onder het genot van een kopje koffie of thee op het seintje om de zaal te betreden. Wanneer het zover is en iedereen heeft plaatsgenomen doet mw. prof. dr. Mr. E.C.C. Punselie, de dagvoorzitter en hoogleraar familierecht aan de Universiteit Leiden, het openingswoord. Onder het mom van ‘leren van elkaar’ is het goed om te zien dat het publiek divers is: niet alleen juristen zijn te vinden in de zaal, maar ook hulpverleners en studenten.

Brief van kinderen aan gescheiden ouders

De eerste sprekers zijn de buddies Joyce & Dionne van Villa Pinedo. Ze trekken gelijk de aandacht door het voorlezen van een brief van kinderen aan gescheiden ouders. Hierna vertellen de buddies over hoe zij een scheiding hebben ervaring (dapper!). Ook werd duidelijk hoe het is om een buddy te zijn van Villa Pinedo. Een mooie, laagdrempelige manier om een lastige situatie bespreekbaar te maken voor het kind!
Tweede spreker is mw. Mr. M.P.G. Rietbergen, advocaat bij Meesters aan de Maas, bijzondere curator en plaatsvervangend (kinder)rechter. Een levend verhaal over de praktijk met een Rotterdamse ‘touch’. Een aantal opvallende praktijksituaties kwamen naar voren. Dat benadrukte nogmaals hoe belangrijk het is om het belang van het kind voorop te stellen, zoals art. 3 van het Internationaal Verdrag Inzake de Rechten van het Kind ons laat zien. Een belangrijke les die mr. Rietbergen ons heeft geleerd: probeer het eens te bekijken vanuit het perspectief van het kind. En: niets is wat het lijkt!

Kind bij de rechter

Na de pauze was het tijd voor de volgende spreker: mw. Hendriks. Ontwikkelingspsycholoog, mediator én bijzondere curator. Een interessant verhaal dat liet zien hoe belangrijk het is om te praten met het kind en wat de positie is van het gezin.
Last but not least: mr. Van der Heijden (senior (kinder)rechter bij de Rechtbank Amsterdam). Hoe gaat het als een kind wordt uitgenodigd voor een gesprek bij de rechter? En wat is daarbij de rol van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel? Is het een goed idee om een alternatieve rechtsgang te ontwikkelen bij scheidingssituaties? Het publiek heeft nieuwe stof gekregen om over na te denken.

Informatievoorziening kan beter

Aan de hand van een paar stellingen, gingen de sprekers met elkaar in gesprek. Ook het publiek had ruimte voor input. Zouden er meer (informele) rechtsingangen moeten komen voor het kind? Is het in iedere situatie zinvol om met een kind in gesprek te gaan? Is de term ‘complexe scheiding’ beter dan ‘vechtscheiding’? Tijdens het paneldebat werd duidelijk dat informatievoorziening tegenover kinderen beter kan, denk aan maatschappij gerelateerde vakken op scholen waar nog veel te halen valt.
Aandachtstrekkende sprekers, een enthousiast publiek én koekjes bij de koffie. De ingrediënten voor een geslaagde middag. Het was goed om te zien dat professionals vanuit verschillende beroepsgroepen met elkaar gedachten uitwisselden. Nadat de sprekers de bloemen in ontvangst hebben genomen, is het tijd voor de borrel. Met een drankje in de ene hand en een hapje in de ander praat iedereen na over de indrukken die de verhalen van de sprekers hebben achtergelaten.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top