Togaberoep of toch iets anders?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Als rechtenstudent ken je het wel: je bent op een feestje en er komt ter sprake dat je rechten studeert. Al gauw krijg je de vraag of je weet hoe een verkeersboete ongedaan kan worden gemaakt of welke maatregelen genomen worden tegen burenoverlast. En als je naaste buren een advocaat nodig hebben, weten ze je wel te vinden…

Er wordt automatisch van uitgegaan dat je na je rechtenstudie een togaberoep wilt uitoefenen. Laten we eerlijk wezen, velen – inclusief ikzelf – willen dat ook. Maar je kan met een rechtenstudie nog veel meer kanten op! In dit artikel vertel ik je welke beroepen nog meer uitgeoefend kunnen worden na het afronden van een rechtenstudie of naast het uitoefenen van een togaberoep.

1. Bedrijfsjurist

Een bedrijfsjurist is iemand die zorgt voor het reilen en zeilen binnen een onderneming op juridisch vlak. Taken waaraan je kan denken zijn: het opstellen van inkoopcontracten, het adviseren van de directie in het geval van een overname en de privacybescherming. Een bedrijfsjurist heeft vaak kennis van meerdere rechtsgebieden zoals het arbeidsrecht en het ondernemingsrecht.

2. Mediator

Een ander woord voor dit beroep is ‘bemiddelaar’. Een mediator helpt mensen die een conflict met elkaar hebben om samen in gesprek te gaan. Onafhankelijkheid en professionaliteit staan bij een mediator hoog in het vaandel. In het geval van scheidingen is er ‘scheidingsmediation’, waar de mediator ook kijkt naar de belangen van het kind. Een mediator kan daarnaast ook advocaat zijn.

3. Notaris

Een notariële akte wordt door een notaris opgesteld in onder andere de volgende situaties: het opstellen van een samenlevingsovereenkomst, het opstellen van een testament, het (ver)kopen van een huis en het aanbrengen van veranderingen binnen je onderneming (denk hierbij aan het wijzigen van de statuten of een fusie). Van familierechtelijke situaties tot aan het ondernemingsrecht, de notaris is van alle markten thuis.

4. Bijzondere curator

In situaties waar sprake is van een belangenconflict tussen een kind en zijn of haar ouder(s)/voogd, benoemt de rechter een bijzondere curator. Het gaat hier bijvoorbeeld om zaken met betrekking tot omgang, ondertoezichtstelling of een uithuisplaatsing. De bijzondere curator brengt verslag uit over de taken die hij of zij toegewezen krijgt. Een bijzondere curator is overigens niet altijd een jurist, het kan ook een gedragswetenschapper zijn.

5. Gemeentejurist

Een gemeentejurist verdiept zich in onderwerpen als horecavergunningen, handhaving bij evenementen en het behandelen van bezwaarschriften en klachten. Onderwerpen zoals de Wabo, het sociaal domein en subsidies behoren ook tot het takenpakket van de gemeentejurist. Kortom, de gemeentejurist is een ondersteunende factor voor de gemeente op juridisch vlak.

6. Jurist bij de EU of een NGO

Zie jij jezelf wel werken in Brussel, het hart van de Europese Unie? Misschien is een baan als jurist bij bijvoorbeeld de Europese Commissie dan wat voor jou! Als jurist bij de EC kan je veel kanten van jezelf laten zien: van het controleren van Europese wetgeving tot het nadenken over wetsvoorstellen op het gebied van (onder andere) economie, milieu en sociaal beleid.

Een organisatie zoals UNICEF of Amnesty International heeft ook juristen onder zich. Als jurist is het jouw taak om te informeren en adviseren én op de hoogte te blijven van relevante ontwikkelingen om deze vervolgens toe te passen in het beleid.

7. Gerechtssecretaris

Een gerechtssecretaris treedt tijdens de zitting op als griffier. Tijdens het raadkameroverleg is de gerechtssecretaris ook aanwezig. Naar aanleiding hiervan stelt de gerechtssecretaris een concept-uitspraak op. Als gerechtssecretaris lever je veel schriftelijk werk, waarbij een sterk analytisch vermogen onmisbaar is.

8. Wetgevingsjurist

Heb jij gevoel voor taal en lijkt het je wel wat om te puzzelen met woorden? Misschien is het beroep van wetgevingsjurist dan wat voor jou! Een wetgevingsjurist is bezig met de ontwikkeling en vaststelling van wet- en regelgeving, waarbij wordt nagedacht over de mogelijke interpretatie. Een wetgevingsjurist is betrokken vanaf het begin van het wetgevingstraject tot aan de publicatie in het Staatsblad en de evaluatie daarna.

9. Belastingadviseur

De fiscalist kent de Belastingwet door en door. Een belastingadviseur adviseert zowel bedrijven als mensen met betrekking tot belastingen en verzorgt voor hen vaak ook de belastingaangiften. Daarnaast hebben zij een controlerende taak met betrekking tot de financiën. Ook kunnen zij cliënten bijstaan tijdens procedures. Heb jij naast je passie voor het recht ook een goed gevoel voor de economie? Misschien is een baan als belastingadviseur dan wat voor jou!

10. Professor

Zie jij jezelf wel staan voor zo’n grote hoorcollegezaal om kennis over te brengen aan al die leergierige studenten? Denk dan eens aan het ambt van hoogleraar. Professoren doen naast het leraarschap vaak ook onderzoek. Om de ambtstitel professor te verkrijgen, moet je een oratie houden. Een professor kan naast het uitoefenen van zijn ambt ook plaatsvervangend rechter of advocaat zijn.

Zo zie je maar weer hoe veelzijdig het recht is. Je kan dus heel veel kanten op!

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top